Ηταν καλοκαίρι του 2007 όταν ο Μάρτιν Ροδόλφο Αρουαμπαρένα, ένας εκ των ακρογωνιαίων λίθων στη σύγχρονη ιστορία της ισπανικής Βιγιαρεάλ και πρωταγωνιστής στο μακρινό, πλέον, κατόρθωμά της να φτάσει ώς τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2005-06, αφίχθη στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΑΕΚ. Ενεργός αριστερός μπακ ακόμα, σε καλή ηλικία (31 ετών) και με μακροχρόνιες παραστάσεις σε ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, όπως επίσης και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Ντέμης Νικολαΐδης εξασφάλισε τις υπηρεσίες του Αργεντινού αντί 800.000 ευρώ ετησίως. Αν και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας 2+1 ετών, ο Αρουαμπαρένα δεν μακροημέρευσε στην ΑΕΚ καθώς έπαιξε σε αυτή για μόλις ένα έτος. Μάλιστα, στην τρελή πορεία της Ενωσης στον β’ γύρο του πρωταθλήματος προς την κατάκτηση του τίτλου, τον οποίο εντέλει στερήθηκε στα χαρτιά από τον Ολυμπιακό, ο Αργεντινός κοιτούσε από τον πάγκο να παίζει ως βασικός ο Χρήστος Μπούρμπος!

Σήμερα απασχολεί εκ νέου τους Κιτρινόμαυρους και μάλιστα εντονότατα. Είναι ο βασικός υποψήφιος να αναλάβει τις προπονητικές τύχες της ομάδας από το ερχόμενο καλοκαίρι, καθώς έχει το προφίλ που ταιριάζει στην υπάρχουσα φιλοσοφία βάσει της οποίας οι Κιτρινόμαυροι διοικούνται. Είναι νέος (40 ετών), φέρελπις, οικονομικός αλλά συνάμα και αρκετά δοκιμασμένος, έχοντας διαγράψει επιτυχημένο πέρασμα από έναν εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων του πλανήτη, τους Μπόκα Τζούνιορς. Τους οδήγησε ύστερα από τρία χρόνια ανομβρίας στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και ενός Κυπέλλου Αργεντινής (2014-15), προτού απομακρυνθεί λόγω του κακού ξεκινήματος της ομάδας την επόμενη σεζόν (2015-16). Εκτοτε δεν έχει συνεργαστεί προπονητικά με άλλο σύλλογο, περιμένοντας την ευκαιρία που θα θεωρήσει ως αξιόλογη και έχοντας απορρίψει προτάσεις από την ισπανική Πριμέρα Ντιβισιόν, έστω και από ομάδες δεύτερης ταχύτητας.

Η ΑΕΚ από την πλευρά της, έχοντας πλέον τον επίσης Αργεντινό Ντε Μπαρτόλο σε ρόλο επικεφαλής του τμήματος σκάουτ, θέλει να ανοίξει δίαυλο συνεργασίας με τη συγκεκριμένη αγορά και να προσελκύσει από αυτήν ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που θα κάμψουν τους ενδοιασμούς τους για το πρωτάθλημα της Ελλάδας και την κατάσταση στη χώρα, γνωρίζοντας ότι θα συνεργαστούν με έναν προπονητή από την πατρίδα τους, ο οποίος μάλιστα έχει σημαντικό όνομα σε αυτήν. Ομοίως ο Αρουαμπαρένα επιθυμεί να επιστρέψει στην Ευρώπη και να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό πρότζεκτ, το οποίο ενισχύεται σημαντικά από τη βέβαιη επιστροφή της ΑΕΚ στις διοργανώσεις της UEFA (μένει να ξεκαθαρίσει το σε ποια εκ των δύο). Εχοντας μάλιστα θητεύσει ως ποδοσφαιριστής στην τελευταία πρωταθληματική πορεία της Ενωσης, γνωρίζει καλά ποιες απαιτήσεις υπάρχουν αλλά και ποια δυναμική χαρακτηρίζει τον σύλλογο, ειδικά τώρα που έχει απαλλαγεί από παντός είδους οικονομικές τρύπες και τέτοιου είδους προβλήματα. Ο Αρουαμπαρένα άκουσε την ΑΕΚ, εξέφρασε σφοδρή επιθυμία να συνεργαστεί μαζί της και αποτελεί τη βασική εισήγηση του Ντε Μπαρτόλο στη διοίκηση της ομάδας. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι εκείνοι που θα λάβουν την τελική απόφαση, με τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι να μην είναι περισσότερες από 2-3, αλλά και να αναγνωρίζονται ως σημαντικά πιο αλμυρές.