Δεν θέλει να μπει σε νέες περιπέτειες με την Ελλάδα η Κομισιόν. Υπό αυτό το πρίσμα ερμήνευαν κοινοτικοί κύκλοι την επανεμφάνιση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ανέλαβε χθες να στηρίξει την κυβέρνηση έναντι της απαίτησης του ΔΝΤ να συγκεκριμενοποιηθούν και να ψηφιστούν εκ των προτέρων τα προληπτικά μέτρα, πολιτικοποιώντας με στοχευμένες διαρροές τη διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Κομισιόν και στο Ταμείο.

«Δεν μπορεί μια Βουλή να νομοθετήσει ex ante» και «είναι παράλογη η νομοθέτηση έξτρα μέτρων» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν στη χθεσινή συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων. Τουλάχιστον, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI. Διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας το κλίμα στο Κολέγιο ήταν πιο ήπιο.

Κατά μια γραμμή πληροφόρησης ο πρόεδρος της Κομισιόν παρενέβη για το ζήτημα ορμώμενος από τη σχετική ενημέρωση για την πρόοδο στη διαπραγμάτευση που έκαναν στους επιτρόπους ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο Γιούνκερ υποστήριξε τη θέση του γάλλου επιτρόπου ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά ότι υπάρχει ζήτημα με την απαίτηση του ΔΝΤ να συγκεκριμενοποιηθούν και να ψηφιστούν εκ των προτέρων τα προληπτικά μέτρα (contingency measures).

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμησή του για την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Ωστόσο, με σαφή τρόπο στήριξε τα στοιχεία της Κομισιόν που εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρα. Και όπως το έθεσε: «Πρέπει κάποια στιγμή να συζητήσουμε μαζί τους (σ.σ.: με το ΔΝΤ) για να τα βρούμε». Την εκτίμηση ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά εξέφρασε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ομως, όπως είπε, «είναι κρίμα να ξανανοίξουμε το θέμα και να μπούμε σε νέα περιπέτεια. Να δούμε πώς μπορούμε να φθάσουμε σε συμφωνία και με τις δύο πλευρές».

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης για να λυθεί η εμπλοκή με το ΔΝΤ, η ιδέα όχι μόνο δεν φαίνεται να έχει μέλλον αλλά εκλήφθηκε από ευρωπαϊκούς διπλωματικούς κύκλους περίπου ως ανέκδοτο. Για την ακρίβεια, οι κύκλοι αυτοί εξέλαβαν το αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα περί «πολιτικής διαπραγμάτευσης», προκειμένου να πεισθούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν τα μέτρα που έρχονται.