Η συνταξιούχος πλέον Ντοροτέα Νταμ αποταμίευε για δεκαετίες ολόκληρες προκειμένου να νιώθει ασφαλής και δεν ανησυχούσε καθόλου για τις εξελίξεις –μέχρι που ήλθαν τα μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η γενιά μου μεγάλωσε με την πίστη ότι θα πρέπει να αποταμιεύουμε χρήματα για να νιώθουμε ασφαλείς και να βοηθάμε την επόμενη γενιά» λέει η 68χρονη που μένει στην πόλη Φλάμερσφελντ της Γερμανίας. Ομως τα μηδενικά επιτόκια που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες λόγω της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δημιουργούν ανησυχία, συμπληρώνει.

Από τότε που ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της ΕΚΤ το 2011, τα χαμηλά επιτόκια έχουν κοστίσει στους Γερμανούς 125 δισ. ευρώ από χαμένους τόκους, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Postbank. Οι Γερμανοί γενικότερα είναι πιο συντηρητικοί από άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά τα χρήματα και για τον λόγο αυτό είναι πιο πιθανό να έχουν περισσότερες καταθέσεις από το να προχωρούν σε επενδύσεις όπως για παράδειγμα στα ακίνητα ή στο χρηματιστήριο.

Πριν από λίγες μόνο ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στον Μάριο Ντράγκι για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Αυτό συνέβη όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για πολιτικούς, αφού στα χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων έχουν αναφερθεί και λαϊκιστικά κόμματα όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που ζητούν «συντεταγμένη διάλυση» της ευρωζώνης.

«Το όλο ζήτημα έχει τη δυναμική να προκαλέσει πολιτική έκρηξη» όσον αφορά τις καταθέσεις εκτιμά ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών DIW. «Η οικονομία της Γερμανίας δείχνει να πηγαίνει καλά και πολλοί Γερμανοί μεγαλύτερης ηλικίας έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται: «Γιατί εγώ να μην ωφεληθώ από αυτό;»», προσθέτει. Η κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα και για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει φέτος σε αύξηση των συντάξεων κατά 4%. Η Γερμανία αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα, καθώς ο μέσος όρος του πληθυσμού αυξάνεται συνεχώς. Ετσι, πολλοί από όσους πλησιάζουν στη σύνταξη αποταμιεύουν περισσότερα χρήματα προκειμένου να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

© Bloomberg News