Το δεύτερο Ολυμπιακό «εισιτήριο» της πανηγυρίζει η ελληνική ενόργανη γυμναστική, αφού ο Βλάσης Μάρας εξασφάλισε την πρόκριση μέσω του προ-Ολυμπιακού test event των ανδρών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, χωρίς καν να χρειαστεί να περιμένει την ολοκλήρωση του αγώνα.

Μετά τη διεξαγωγή του 2ου από τους τρεις Ομίλους, ο Έλληνας πρωταθλητής έχει ήδη υποσκελίσει 10 από τους εκπροσώπους των χωρών που επίσης διεκδικούν την πρόκριση αποκλειστικά μέσα από το σύνθετο ατομικό (Πορτογαλία, Ν. Αφρική, Ουγγαρία, Κινεζική Ταϊπέι, Αργεντινή, Αυστραλία, Πουέρτο Ρίκο, Αλγερία, Χονγκ Κονγκ, Κόστα Ρίκα).

Έτσι, έχει κιόλας εξασφαλίσει με άνεση μία από τις 29 προνομιούχες θέσεις που θα δοθούν σε αθλητές ισάριθμων χωρών, μεταξύ 36 υποψηφίων, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στον 3ο και τελευταίο Όμιλο (00:30 – 03:15 ώρα Ελλάδας), στον οποίο θα συμμετάσχουν οι μεμονωμένοι εκπρόσωποι των υπόλοιπων χωρών.

Ο Βλάσης Μάρας διατηρεί επίσης λίγες πιθανότητες πρόκρισης στους τελικούς οργάνων της Δευτέρας (18/04), αφού προς το παρόν είναι 7ος στο μονόζυγο με 14,466 β., ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Λευτέρη Πετρούνια στον τελικό των κρίκων, καθώς διατηρεί έως τώρα την κορυφαία βαθμολογία του προκριματικού με 15,900 β., μπροστά ακόμα και από τον Βραζιλιάνο «χρυσό» Ολυμπιονίκη του 2012, Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι (15,800 β.).

Στο Ρίο και η Κοντοχριστοπούλου

Την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο, στο ξίφος Ασκήσεως εξασφάλισε η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ξιφασκίας αγωνίστηκε στο Προολυμπιακό τουρνουά που διεξάγεται στην Πράγα και πήρε την πολυπόθητη πρόκριση.

Προκρίθηκε από τον όμιλο με τρεις νίκες και ισάριθμες ήττες. Στο ταμπλό των «16» νίκησε την Σουηδέζα Σρέιμπερ με 15-9 και στην οχτάδα αντιμετώπιζε την Σεπάρντ (Αγγλία) ύστερα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι ήρθε ισόπαλη 7-7, αλλά ευνοήθηκε από την ισοπαλία και πήρε την πρόκριση για το Ρίο, καθώς οι τέσσερις πρώτες αθλήτριες έπαιρναν το εισιτήριο.

Ετσι η Κατερίνα Κοντοχριστοπούλου έγινε η δεύτερη αθλήτρια της ξιφασκίας που προκρίθηκε, μετά τη Βάσω Βουγιούκα.