Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε την Τετάρτη ότι η Ανγκελα Μέρκελ θα μεταβεί το Σάββατο στην Τουρκία για να εγκαινιάσει κέντρο φιλοξενίας σύρων προσφύγων στην πόλη Κιλίς, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Η επίσημη διάψευση εκ μέρους του Βερολίνου έρχεται εν μέσω της κρίσης στις σχέσεις των δύο χωρών με αφορμή γερμανικές τηλεοπτικές εκπομπές που σατιρίζουν τον Ερντογάν.

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες με έχουν ρωτήσει μισή ντουζίνα φορές για αυτήν την επίσκεψη της 16ης Απριλίου και ποτέ δεν επιβεβαίωσα αυτό το ταξίδι, αυτό το ραντεβού. Τα πράγματα παραμένουν ως έχουν. Δεν θα υπάρξει στις 16 Απριλίου, δηλαδή αυτό το Σάββατο, ταξίδι της καγκελαρίου στην Τουρκία» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο Ζάιμπερτ δεν έδωσε καμία άλλη εξήγηση.

Επίσημες ανακοινώσεις είχε κάνει ο τούρκος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου είχε ανακοινώσει ότι στις 16 Απριλίου «ευρωπαίοι ηγέτες με επικεφαλής την κυρία Μέρκελ» θα εγκαινιάσουν στο Κιλίς προσφυγικό καταυλισμό. Οι γερμανικές αρχές δεν είχαν επιβεβαιώσει, ούτε όμως και διαψεύσει την επίσκεψη στην πόλη Κιλίς, η οποία βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο πυρών προερχόμενων από τη Συρία.

Οι σχέσεις του Βερολίνου με την Αγκυρα διανύουν τις τελευταίες ημέρες μία ακόμη περίοδο ψυχρότητας εξαιτίας σατιρικής εκπομπής της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, που θεωρήθηκε προσβλητική από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο γερμανικό κανάλι, o κωμικός Γιαν Μπόμερμαν είχε διαβάσει εναντίον του Ερντογάν ένα σατιρικό ποίημα «υβριστικής κριτικής» όπως το είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος (δεύτερο σατιρικό χτύπημα στην γερμανική τηλεόραση). Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ να διωχθεί ποινικά ο Μπόμερμαν, ενώ υπέβαλε ξεχωριστά και μήνυση εναντίον του.