Τουλάχιστον οκτώ ελαφρά τραυματίες είναι, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το λιμενικό σώμα, ο χθεσινός απολογισμός της συμπλοκής μεταξύ νεαρών Αφγανών και Σύρων μεταναστών στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αδιευκρίνιστα παραμένουν μέχρι στιγμής τα αίτια της συμπλοκής.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν αρχικά έξω από τον επιβατικό σταθμό στην πύλη Ε-2 και στην συνέχεια επεκτάθηκαν και στην πύλη Ε-1, όπου δεκάδες νεαροί σύροι πρόσφυγες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο με Αφγανούς, ενώ αναποδογύρισαν και κάδους απορριμμάτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αφορμή στάθηκε το πείραγμα που έκανε ένας Αφγανός στην γυναίκα ενός πρόσφυγα από τη Συρία, με αποτέλεσμα ομοεθνείς της να του ζητήσουν το λόγο και να ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Χρειάστηκε να επέμβουν δυνάμεις των ΜΑΤ για να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του Λιμενικού Σώματος παρέμειναν στο λιμάνι για προληπτικούς λόγους.

Πέτρες – αναποδογυρισμένοι κάδοι

Από τις πέτρες έγινε θραύση υαλοπινάκων στον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε-1, ενώ η περιοχή στον προαύλιο χώρο γέμισε από πέτρες και αναποδογυρισμένους κάδους.

Το πρωί η περιοχή καθαρίστηκε από συνεργεία του ΟΛΠ, ενώ στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν για προληπτικούς λόγους δυνάμεις των ΜΑΤ, στελέχη του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά και κλιμακίου των ειδικών αποστολών του λιμενικού σώματος.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star 1» με 7 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη ενώ αναμένεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» από τα Δωδεκάνησα με 1 πρόσφυγα μόνο.

Στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει τα 5.800 άτομα.

Για τα επεισόδια ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ενώ επί τόπου μετέβησαν ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Γιάννης Θεοτοκάς.

Oπως έχει συμβεί και προ ημερών, η προτεραιότητα στην ουρά για το φαγητό, η φόρτιση κινητών τηλεφώνων κ.λπ. αποτελούν αφορμές να εκδηλωθούν συμπλοκές.

Παράλληλα οι εθνοτικές ή θρησκευτικές διαφορές και οι αντιπαλότητες δίνουν τροφή επίσης στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Ενημερωτικά φυλλάδια

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτύπωσε ενημερωτικά φυλλάδια που θα πρέπει να μοιραστούν τις επόμενες ημέρες στους πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, με τα οποία θα τους δίνονται εξηγήσεις για τον λόγο μετακίνησής τους στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μεταφορά κάποιων προσφύγων και μεταναστών έχει «παγώσει», καθώς ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να δοθεί στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος, όπως και αυτός της Κυλλήνης.

Στην περίπτωση που δοθεί το πράσινο φως από τα αρμόδια υπουργεία, σύροι μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην Κυλλήνη και 700 Αφγανοί στον Ελαιώνα.

Σήμερα Πέμπτη, το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσουν δύο πλοία, ωστόσο δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν θα μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες.

Πορεία προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας

Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία προς τα γραφεία τη Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας πραγματοποίησαν πρόσφυγες, μετανάστες και κινήσεις κατά του ρατσισμού.

Οι συγκεντρωμένοι υπολογίζονται ότι υπερέβαίναν τα 1000 άτομα. Ανάμεσά τους ήταν μωρά και γυναίκες με μικρά παιδιά ενώ στην πορεία μετείχαν πρόσφυγες και μετανάστες που ήρθαν από το Πειραιά με τον Ηλεκτρικό.

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στη Βουλή καθώς και στα γραφεία της ΕΕ όπου παρέμειναν για ώρα φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα όπως «Ανοίξτε τα Σύνορα» και «Ελευθερία».

Εντονη ήταν η παρουσία Αφγανών προσφύγων οι οποίοι φώναζαν «Είμαστε και εμείς πρόσφυγες!».

Αφού φώναξαν συνθήματα οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν.