«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τον κόσμο με ανθρωπιστική βοήθεια, αντί της διπλωματίας και των πολιτικών λύσεων. Δεν μπορούμε να συζητάμε σαν να ήταν ένα πρόβλημα που περιορίζεται στην κατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα με μερικές απαντήσεις ή βοηθώντας κάποιους πρόσφυγες και όχι άλλους. Το αποτέλεσμα θα ήταν περισσότερο χάος, περισσότερη αδικία και ανασφάλεια και τελικά περισσότερες διαμάχες και περισσότεροι πρόσφυγες».
Με αυτά τα λόγια η Αντζελίνα Τζολί, η οποία σήμερα το πρωί αναμενόταν στη Λέσβο, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δραστηριοποιηθεί ώστε να σταματήσει οριστικά ο πόλεμος στη Συρία. Η χολιγουντιανή ηθοποιός με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την έναρξη των εχθροπραξιών στα εδάφη της χώρας, επισκέφθηκε χθες τον καταυλισμό σύρων προσφύγων στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Και με την ιδιότητα της πρέσβειρας καλής θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περιηγήθηκε υπό βροχήν ανάμεσα στα παραπήγματα όπου έχουν βρει καταφύγιο σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυνηγημένοι από τις βόμβες και τους εξτρεμιστές.

Εναν χρόνο μετά την πρώτη της επίσκεψη στην περιοχή, πάλι με την ίδια ιδιότητα, η 40χρονη σταρ είδε την απόγνωση για επιβίωση ακυρώνοντας την απόσταση ασφαλείας που επιτρέπει η διαμεσολάβηση. Τα τελευταία χρόνια έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 40 περιοχές κρίσης, προκειμένου να δείξει σε όλη της την έκταση τη δραματική τροπή που έχει πάρει η προσφυγική κρίση, με τα 4,8 εκατ. Σύρους που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς –από τα οποία 79% είναι γυναίκες και παιδιά –και τα άλλα 6,5 εκατ. που εκτοπίστηκαν μέσα στην ίδια τους τη χώρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλωστε, ανέφερε πως υπάρχουν 60 εκατ. άνθρωποι ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους.

Παρότι αναγνώρισε ότι το μέγεθος του ζητήματος είναι γιγαντιαίο, «μεγαλύτερο και από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» δυσχεραίνοντας την προσπάθεια των ηγετών των κρατών να το διαχειριστούν, ζήτησε από όλους τους αρμοδίους να ορθώσουν το ανάστημά τους και να καταπολεμήσουν το πρόβλημα στην πηγή του.

Κάποιες φορές παρακάμπτοντας και την επιφυλακτικότητα των λαών υποδοχής των προσφύγων. «Η έκκλησή μου σήμερα είναι ότι χρειαζόμαστε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που θα παίξουν ηγετικό ρόλο: να αναλύσουν την κατάσταση και να καταλάβουν τι μπορεί να κάνει η χώρα τους, πόσους πρόσφυγες μπορεί να βοηθήσει και πώς, σε ποιες συγκεκριμένες κοινότητες και σε ποιο χρονικό πλαίσιο. Να εξηγήσουν στους πολίτες τους και να απευθυνθούν στους φόβους τους, βασιζόμενοι όχι στο συναίσθημα αλλά σε μια μετρημένη αξιολόγηση του τι μπορεί και πρέπει να γίνει ώστε να μοιραστεί η ευθύνη και να ελεγχθεί η κατάσταση» ανέφερε.

Προχωρώντας τη σκέψη της παραπέρα, υπογράμμισε ότι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η διεύρυνση των προϋποθέσεων παροχής ασύλου στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των προσφύγων. Στη συνέχεια οι αρχηγοί των κρατών πρέπει να προσέλθουν σε μια σύσκεψη κορυφής για το Προσφυγικό υπό τη σκέπη του ΟΗΕ ώστε να γίνουν επιτέλους σεβαστοί οι στοιχειώδεις κανόνες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ο λόγος που έχουμε τους νόμους και δεσμευτικές διεθνείς συμφωνίες είναι ακριβώς επειδή υπάρχει ο πειρασμός να παρεκκλίνουμε από αυτές σε περιπτώσεις πίεσης. Ξέρουμε από την πρόσφατη ιστορία ότι όταν ξεφεύγουμε από τους θεμελιώδεις νόμους και τις αρχές, το μόνο που κάνουμε είναι να προκαλούμε χειρότερα προβλήματα στο μέλλον».

ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ. Επόμενος σταθμός της Τζολί στις περιοχές της προσφυγικής κρίσης είναι η Λέσβος. Παρότι αναμενόταν να φτάσει στο νησί αργά χθες το βράδυ, μια καθυστέρηση στον Λίβανο ανέβαλε την άφιξή της για σήμερα το πρωί στις 09.00. Η ακτιβίστρια ηθοποιός αναμένεται να επισκεφθεί τη Σκάλα Συκαμιάς και το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας στη Μόρια, πριν μπει στο ιδιωτικό της τζετ για να αναχωρήσει το μεσημέρι.
Τη φωνή τους με εκείνη της συζύγου του Μπραντ Πιτ ενώνουν και οι πρωταγωνιστές της τηλεοπτικής σειράς «Game of Τhrones». Αρκετοί από τους ηθοποιούς της εξαιρετικά επιτυχημένης σε ολόκληρο τον κόσμο παραγωγής του δικτύου ΗΒΟ με ένα βίντεο στο YouΤube προώθησαν την καμπάνια «Η διάσωση δεν έχει σύνορα», ζητώντας από τους θαυμαστές τους να υποστηρίξουν τα 16 εκατ. πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία, η Σερβία αλλά και η Ελλάδα.

Με απώτερο σκοπό να συγκεντρώσουν ένα εκατ. δολάρια για την ανακούφιση των εκτοπισμένων, οι υπεύθυνοι του δικτύου έστησαν ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα όπου το κοινό μπορεί να αγοράζει πληθώρα αναμνηστικών της σειράς. Τα χρήματα θα διατίθενται για τους σκοπούς του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης.