Στο υπουργείο Εξωτερικών δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η απειλή που διατύπωσε στα «ΝΕΑ» ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ ώστε να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές. Η στάση της Αυστρίας που έχει συνταχθεί ξεκάθαρα με την αντιευρωπαϊκή ομάδα των τεσσάρων της Βίσεγκραντ (V4) στο Προσφυγικό, είχε προκαλέσει την έκρηξη του Νίκου Κοτζιά στην άτυπη Σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών (Γκίμνιχ) στο Αμστερνταμ το περασμένο Σάββατο.

Εκεί ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατύπωσε την ιδέα για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Η κριτική του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στον Αυστριακό ήταν ότι δεν μπορεί η Αυστρία ως ένα κράτος-μέλος της ΕΕ αλλά και τα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης να καταστρώνουν σχέδια για τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, γεγονός που ούτως ή άλλως παραβιάζει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Οι απόψεις των μεν και των δε μάλιστα μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, και σε κλειστή συνάντηση που οργάνωσε στο Αμστερνταμ η ολλανδική προεδρία με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γερμανίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Και το κλίμα –με εξαίρεση την τοποθέτηση του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ –δεν ήταν καθόλου φιλικό.

Η Αυστρία δεν κρύβει ότι συντρέχει με όλα τα μέσα την ΠΓΔΜ προκειμένου να δείξει αλληλεγγύη στις χώρες των Βαλκανίων και να τις βοηθήσει με την προστασία των συνόρων τους λόγω της πίεσης που δέχονται. Το ίδιο επιχείρημα –μαζί με τις αμέλειες της ελληνικής πλευράς που είχαν ως αποτέλεσμα να φθάνουν στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ ακόμη και πρόσωπα χωρίς έγγραφα –χρησιμοποιούν εδώ και μήνες και οι χώρες Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), προωθώντας την ιδέα του κλεισίματος των βόρειων συνόρων και της δημιουργίας ακόμη ενός φράχτη. Επισήμως, για να προστατεύσουν τα σύνορα. Επί της ουσίας, για να ανακόψουν τις ροές προς την Κεντρική Ευρώπη και να εγκλωβίσουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ. Η σπουδή των Σκοπιανών να προχωρήσουν μάλιστα άμεσα στη δημιουργία δεύτερου φράχτη έχει προκαλέσει τη δυσφορία του Βερολίνου. Αυτή εκφράστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σε νότες διαμαρτυρίας που επιδόθηκαν από το Βερολίνο σε σκοπιανούς πρεσβευτές ανά την Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, με το επιχείρημα ότι η ΠΓΔΜ θα έπρεπε να είχε διαβουλευθεί με την Ελλάδα για τον φράχτη.
Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι δεν ήταν ο φόρτος εργασίας –η επίσημη διπλωματική αιτιολογία –αυτό που εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα να συμμετάσχει στη χθεσινή συνάντηση σε επίπεδο κορυφής των τεσσάρων της ομάδας Βίσεγκραντ, της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ στην Πράγα. Η πρόσκληση μάλιστα προς τον έλληνα Πρωθυπουργό φέρεται να μεταφέρθηκε από τον τσέχο υπουργό Εξωτερικών Λούμπομιρ Ζαοράλεκ που επισκέφθηκε την Παρασκευή την Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική απάντηση της Αθήνας ήταν θετική. Στην πορεία όμως επικράτησαν πιο συνετές σκέψεις και αποφασίστηκε να μη μεταβεί ο Αλέξης Τσίπρας στην Πράγα, με το σκεπτικό ότι το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να γίνει αποδέκτης επικρίσεων, ενώ θα έδινε και αντιευρωπαϊκό στίγμα.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η ιδέα της V4 και των συνοδοιπόρων της για κλείσιμο των βόρειων συνόρων. Οχι μόνο επειδή η απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σώζει τα προσχήματα, ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης θα είναι πιο αποτελεσματική.

Αλλά και επειδή η Γερμανία έχει πάρει πλέον ξεκάθαρη θέση. Αυτή αποτυπώθηκε και στην παρέμβαση των Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι η έξωση χωρών από τη Σένγκεν είναι «ψευδολύση», αλλά και στη δυσφορία που φέρεται να έχει εκφράσει το Βερολίνο και στην ΠΓΔΜ και στις χώρες της V4.

Την ίδια ώρα, προχωρά η νατοϊκή εμπλοκή στο Αιγαίο. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι είναι θέμα 10-15 ημερών η συμφωνία ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στη Συμμαχία και τη Frontex. Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι πρόκειται για ευρωπαϊκή επιχείρηση και ότι το ΝΑΤΟ θα έχει απλώς επικουρικό ρόλο. Οι λεπτομέρειες της συνεργασίας ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.