Τρικλοποδιά ακόμη μια φορά επιχειρεί να βάλει η Γερμανία στο φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν για πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων, θέτοντας εν αμφιβόλω την έγκαιρη εφαρμογή του.

Το «νάιν» του Βερολίνου εξέφρασε δημόσια ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πυροδοτώντας νέα κόντρα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που στηρίζει σθεναρά το σχέδιο της ΕΕ, αλλά και με υπουργούς Οικονομικών από χώρες όπως η Ιταλία και η Ιρλανδία, που ζητούν τη γρήγορη εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να υπάρξει προστασία από μελλοντική κρίση.

Το επίμαχο σχέδιο αφορά τη σταδιακή δημιουργία μέχρι το 2024 ενός κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS) που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και το οποίο θα καταργήσει τα μεμονωμένα εθνικά συστήματα. Για τους ιδιώτες καταθέτες θα συνεχίσει να ισχύει το ίδιο επίπεδο προστασίας (100.000 ευρώ).

Το σημείο τριβής μεταξύ της Γερμανίας και του μετώπου Κομισιόν – ΕΚΤ αφορά το πώς θα διευθετηθεί το θέμα του ρίσκου των κρατικών ομολόγων που διακατέχουν οι τράπεζες. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, το κρατικό ρίσκο επιβαρύνει τις τράπεζες σε υπερβολικά πολλές χώρες, και όσες δεν το διευθετήσουν δεν θα πρέπει κανονικά να επωφεληθούν από την κοινή ευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων.

Στον αντίποδα των ενστάσεων Σόιμπλε, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο συντάχθηκε ανεπιφύλακτα με το σχέδιο της Κομισιόν, ενώ για να διασκεδάσει τις γερμανικές αντιρρήσεις πρότεινε να εκπονηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο μια μελέτη για την αντιμετώπιση του ζητήματος του κρατικού χρέους. Υπέρ της γρήγορης εφαρμογής του σχεδίου τάχθηκαν και ο ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν όπως και ο ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Νούναν. Οσο για τον έλληνα υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο, είπε πως οι προτάσεις Σόιμπλε δεν θα προστατεύσουν την ΕΕ από μια επόμενη κρίση.

© Bloomberg News