Η πρώτη της συνάντηση, τον περασμένο Φεβρουάριο, με το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προμήνυε σε τίποτα την πολεμική στρατηγική η οποία χαρακτήρισε εκατέρωθεν τις διαδικασίες αποπομπής της.

Μπορεί η επαφή της με τον Γιάνη Βαρουφάκη να της προκαλούσε απανωτά σοκ με αφορμή της ιδέες του για τις καλωδιωμένες νοικοκυρές – ντετέκτιβ αποδείξεων ή τους διπλούς συντελεστές ΦΠΑ, αλλά οι σχέσεις της Κατερίνας Σαββαΐδου με τους πολιτικούς της προϊσταμένους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αρχικά τυπικές.

Τον Βαρουφάκη άντε να τον είδε δυο – τρεις φορές στους έξι μήνες. Τη Νάντια Βαλαβάνη λιγότερες. Με την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών οι σχέσεις ξεκίνησαν τυπικές, αλλά εξελίχθηκαν από ανύπαρκτες σε –ατύπως –εχθρικές. Δεν μιλούσαν καν μετά τον πρώτο μήνα της Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών.

Η αλλαγή σκυτάλης, με την ανάληψη καθηκόντων υπουργού από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και αναπληρωτή από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, βελτίωσε την εικόνα.

ΑΝΑΚΩΧΗ. Με τον Αλεξιάδη στο παρελθόν ήταν σε σαφώς αντίπαλα στρατόπεδα. Ο νυν υπουργός ήταν στην ομοσπονδία των εφοριακών, απέναντι πολλές φορές στις αποφάσεις της ΓΓΔΕ. Η ΑΣΚΙ Εφοριακών άλλωστε (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ) ήταν εξαρχής σε κατάσταση πολέμου απέναντι στη Σαββαΐδου.

Με την έλευση του Αλεξιάδη στο υπουργείο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρώτη κιόλας συνάντηση είπαν «αφήνουμε πίσω τις διαφορές μας αφού πρέπει να δουλέψουμε μαζί». Η συνεργασία αυτή κράτησε κάτι παραπάνω από δύο μήνες. Εδώ και εννιά μήνες, όμως, στους κόλπους των εφοριακών γίνονταν συζητήσεις, όπως αποκαλύπτει καλά ενημερωμένη πηγή, ότι οι μέρες της Σαββαΐδου στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήταν μετρημένες. Το ίδιο φέρεται να είχε πει και υπουργός της κυβέρνησης σε ομάδα εφοριακών προ μηνών.

Αρκετοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων η Σαββαΐδου, η οποία είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η κυβέρνηση όμως δεν είχε δώσει τέτοιες ενδείξεις στη Σαββαΐδου. Ολο το προηγούμενο διάστημα, η γενική γραμματέας και οι συνεργάτες της μετείχαν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, τόσο στο Brussels Group όσο και στην Αθήνα.

Εως την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου άλλωστε, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε τηλεφωνικά από την τέως γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να παραιτηθεί για να διευκολύνει την κυβέρνηση μετά τις δικαστικές της περιπέτειες, η ίδια και οι συνεργάτες της συνέτασσαν διατάξεις για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Τώρα συντάσσουν υπομνήματα εξηγήσεων και απολογίας στον εισαγγελέα.

ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ. Η Σαββαΐδου, όταν αποπέμφθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν επισήμως κατηγορούμενη. Είχε κληθεί να δώσει τη Δευτέρα που μας πέρασε εξηγήσεις στον εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς για υπόθεση επανελέγχου εταιρείας στην οποία ο αρχικός έλεγχος είχε βεβαιώσει πρόστιμο 78 εκατ. ευρώ. Δημοσιεύματα έφεραν το συγκεκριμένο πρόστιμο να έχει «παγώσει». Την Πέμπτη της ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ενδεχόμενη απιστία εις βάρος του Δημοσίου. Από την πρώτη μέρα, η Σαββαΐδου υποστήριξε ότι ο επανέλεγχος δεν ακυρώνει το αρχικό πρόστιμο, ενώ συνεργάτες της εκφράζουν απορία πώς θεωρείται δεδομένο ότι ο επανέλεγχος θα οδηγήσει σε πρόστιμο μικρότερο του αρχικού. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, επισημαίνουν, το δικαστήριο είναι αυτό που θα κρίνει αν θα μετρήσει το πρώτο ή το δεύτερο αποτέλεσμα του ελέγχου, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει προσφύγει.

Επιπρόσθετα, η εμπλεκόμενη εταιρεία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το αίτημα επανελέγχου είχε χειριστεί αρχικά ο τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος είχε διαβιβάσει σχετικό ερώτημα στην αρμόδια υπηρεσία, την Οικονομική Επιθεώρηση. Η Οικονομική Επιθεώρηση όμως καταργήθηκε τον Ιούνιο του 2014, ο Θεοχάρης «παραιτήθηκε» και έτσι το αίτημα επανήλθε στη ΓΓΔΕ. Η Σαββαΐδου ενέκρινε τον επανέλεγχο.

Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ. Η δεύτερη υπόθεση για την οποία η Σαββαΐδου βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εισαγγελείς (σε βαθμό πλημμελήματος) αφορά απόφασή της για παράταση πληρωμής του φόρου διαφημίσεων συνολικά για το 2015 τον Ιανουάριο του 2016 και όχι σε μηνιαία βάση όπως ορίζει ο νόμος. Η απόφαση αυτή έχει ακυρωθεί ήδη με νεότερη απόφαση σε συμφωνία με την κυβέρνηση από τον περασμένο Αύγουστο. Η εμπλοκή της Δικαιοσύνης ήρθε ύστερα από μήνυση δικηγόρου.

Η Σαββαΐδου έχει μπλέξει. Θα φανεί στα δικαστήρια αν οι ισχυρισμοί της πείσουν. Η ίδια πάντως, όπως είπε προ δεκαημέρου, βράδυ Πέμπτης, στους υπαλλήλους της ΓΓΔΕ, δεν μετανιώνει που ανέλαβε τη θέση. Θεωρεί πως έκανε καλά και έντιμα τη δουλειά της.