Σφοδρές επικρίσεις δέχθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διότι πραγματοποίησε μια ανεπίσημη επίσκεψη στη Ρωσία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην οικία του, κοντά στη Μόσχα, όπου οι δύο άνδρες εξέφρασαν τη λύπη τους για τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών τους.

Ο Σαρκοζί, ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017, δέχθηκε τα πυρά αξιωματούχων της σοσιαλιστικής κυβέρνησης με αφορμή αυτή την επίσκεψη.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, ζήτησε σήμερα από τον Σαρκοζί να μην υπονομεύει τις θέσεις της Γαλλίας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

«Αυτό ακριβώς ζητάω από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, να μην υπονομεύει ό,τι συμβαίνει σήμερα» υπογράμμισε ο Βαλς, όπως μετέδωσε το δίκτυο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Έχουμε ανάγκη ενότητα. Πρόκειται επίσης για ένα στοιχείο ισχύος, αξιοπιστίας εκ μέρους της Γαλλίας προς το εξωτερικό» προσέθεσε.

Ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, Τιερί Μαντόν, είπε ότι ο Σαρκοζί δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρακάμπτει την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας.

«Η διπλωματία είναι περίπλοκη, μοιάζει με ένα σκύλο σε μια αίθουσα μπόουλινγκ σε αυτήν την υπόθεση» υπογράμμισε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής φιλίας Γαλλίας- Ρωσίας της γαλλικής εθνοσυνέλευσης και στέλεχος του κόμματος των Πρασίνων Φρανσουά Μισέλ Λαμπέρ σημείωσε από την πλευρά του ότι η «παράλληλη διπλωματία» που ασκεί ο Σαρκοζί βλάπτει τη χώρα.

«Είναι φοβερό το γεγονός ότι ο πρώην επικεφαλής Κράτους δεν έχει καμία αίσθηση πολιτικής δεινότητας» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Νικολά Σαρκοζί ότι χάρηκε που τον είδε.

«Έχει περάσει πολύς καιρός αφότου συναντηθήκαμε. Ένας ολόκληρος χρόνος. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου συνέβησαν πολλά στην Ευρώπη, στον κόσμο και στις διμερείς μας σχέσεις» τόνισε ο Πούτιν.

Από την πλευρά του ο Σαρκοζί επισήμανε ότι παρά τις διαφορές μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, εκείνος και ο Πούτιν μπορούσαν πάντα να βρουν κοινό έδαφος.

«Πρέπει να εξέλθουμε από αυτήν την περίοδο αντιπαράθεσης που βιώνουμε αυτή τη στιγμή» δήλωσε, χωρίς να προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις.

«Το να απομονώνουμε τη Ρωσία δεν έχει κανένα νόημα» είχε δηλώσει νωρίτερα ενώπιον φοιτητών του ινστιτούτου διεθνών σχέσεων της Μόσχας, MGIMO.

Σχολιάζοντας μάλιστα τη ρωσική εμπλοκή στη Συρία εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι αναπόφευκτος ο ρόλος της Ρωσίας» στη διευθέτηση της κρίσης.

Ο πρώην υπουργός, Ξαβιέ Μπερτράντ, που έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2017, υπερασπίστηκε τον Σαρκοζί και υπογράμμισε ότι ο πρώην πρόεδρος είναι ελεύθερος να συναντήσει οποιονδήποτε επιθυμεί.

«Είναι καιρός να τερματίσουμε αυτόν τον Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία που διαρκεί επί μήνες», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο iTELE.

Ο Νικολά Σαρκοζί έφθασε στη Ρωσία χθες Τετάρτη και αναμένεται να επιστρέψει στη Γαλλία αύριο Παρασκευή.