Η εμπλοκή του Γιάροσλαβ Καζίνσκι στην προεκλογική εκστρατεία είναι τόσο βαθιά ώστε στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τελικά, αν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, να παραγκωνίσει τη Σίντλο και να αναλάβει εκείνος την πρωθυπουργία όπως είχε συμβεί το 2005. Εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες είναι το μένος του Καζίνσκι εναντίον των προσφύγων.

Η πρωθυπουργός Κόπατς δέχθηκε να φιλοξενήσει η χώρα της 5.000 από τους 120.000 του ευρωπαϊκού σχεδίου, ο Καζίνσκι όμως έσπευσε να δηλώσει: «Πρέπει να βρούμε αν ισχύει ότι η ΕΕ κανονίζει να στείλει 100.000 μουσουλμάνους στη χώρα μας. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά και τον υπουργό Υγείας. Βλέπουμε ότι στην Ευρώπη έρχονται βαριές ασθένειες που είχαν εξαφανισθεί: χολέρα στα ελληνικά νησιά, δυσεντερία στη Βιέννη, διαφόρων ειδών παράσιτα και πρωτόζωα που δεν είναι επικίνδυνα για τον οργανισμό των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, αλλά μπορεί να είναι για εμάς». Οι ηγέτες των άλλων κομμάτων έσπευσαν να τον κατηγορήσουν ότι «δεν χρησιμοποιεί πια απλώς μια γλώσσα μίσους, αλλά μια γλώσσα που θυμίζει το Ολοκαύτωμα».

Η δυσάρεστη τροπή που έχει πάρει η συζήτηση για το Προσφυγικό στην Πολωνία εκφράστηκε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις. Σε εκδήλωση υπέρ των προσφύγων στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας συγκεντρώθηκαν 1.000 άτομα. Ομως μια αντίθετη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης συγκέντρωσε πενταπλάσιο αριθμό ατόμων με συνθήματα όπως «Γαμ… την ΕΕ» και «Θα τους κάνουμε (στους πρόσφυγες) αυτό που έκανε ο Χίτλερ στους Εβραίους».