«Το μυστικό είναι να είσαι αλαζονικός στην ήττα και ταπεινός στη νίκη» υποστήριζε ο Κεν Μπέιτς, βρετανός επιχειρηματίας που είχε εμπλακεί στην ίδρυση της Πρέμιερ Λιγκ και διατελέσει πρόεδρος της Τσέλσι (πουλώντας το κλαμπ στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρόμαν Αμπραμόβιτς) και της Λιντς Γιουνάιτεντ.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα ετοιμάζεται να καταρρίψει ένα ακόμη ρεκόρ, ωστόσο, ακόμη κι αν κάποιοι χαρακτηρίζουν τον Πορτογάλο ως «Special Two» αλλάζοντας την προσωνυμία του συμπατριώτη του Ζοζέ Μουρίνιο, ο ίδιος ο 38χρονος παλαίμαχος ποδοσφαιριστής σπεύδει με τη συμπεριφορά του να τους απογοητεύσει, καθώς πρόκειται για την επιτομή της ταπεινότητας. Το πού θα φτάσει η καριέρα του θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Βρίσκεται, άλλωστε, στην αρχή. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο πρώην προπονητής της Εστορίλ (2011-14) και της Σπόρτιγκ Λισαβόνας, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι περίμενε να του χτυπήσουν την πόρτα ομάδες του ισπανικού και ιταλικού πρωταθλήματος, αλλά αισθάνεται ευγνώμων για την ευκαιρία που του προσέφερε ο Ολυμπιακός, θεωρείται ο τεχνικός με το πιο επιτυχημένο ξεκίνημα της τελευταίας 20ετίας.

Μετρά επτά νίκες σε ισάριθμες αγωνιστικές στο ελληνικό πρωτάθλημα και αν ο Ολυμπιακός καταφέρει αύριο (15.00, NS2) να περάσει νικηφόρα και από την έδρα του Ατρομήτου, θα ισοφαρίσει το αραχνιασμένο ρεκόρ των οκτώ σερί νικών που είχε σημειωθεί στο ξεκίνημα της σεζόν 1976/77, σχεδόν σαράντα χρόνια πριν! Επιπροσθέτως, οι Ερυθρόλευκοι δικαιούνται να υπερηφανεύονται ότι επί των ημερών του κατόρθωσαν να πετύχουν δύο σπουδαία «διπλά» στο Τσάμπιονς Λιγκ επί της Αρσεναλ στο Λονδίνο και της Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ, αποτελέσματα που δίνουν τη δυνατότητα στους Πειραιώτες να διεκδικήσουν την πρόκριση στο σπίτι τους στα ματς με την Ντιναμό και την Αρσεναλ.

«Οι δυσκολίες κάνουν κάποιους ανθρώπους να σπάνε. Αλλους να σπάνε ρεκόρ» είχε πει ένας αμερικανός συγγραφέας και μπορεί ο Σίλβα, που μεταξύ άλλων έχει κερδίσει δύο ντέρμπι (2-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και 4-0 την ΑΕΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης), να έχει τη δυνατότητα επιλογής από τρεις ενδεκάδες, ωστόσο χρειάστηκε να αναπληρώσει τα κενά βασικών ποδοσφαιριστών δείχνοντας χαρισματικός στη διαχείριση του έμψυχου δυναμικού. Επί έναν μήνα απουσίαζε ο περσινός MVP Τσόρι Ντομίνγκες, ο αρχηγός Γιάννης Μανιάτης εξακολουθεί να ταλαιπωρείται στο γόνατο, ο Λούκα Μιλιβόγεβιτς μετέφερε ποινή δύο αγωνιστικών στο Τσάμπιονς Λιγκ από πέρυσι, ο Εστεμπάν Καμπιάσο έχασε το ντέρμπι στο Ζάγκρεμπ.

Παρ’ όλα αυτά, με την προσωπικότητα που έχει και τον τρόπο προσέγγισης των ποδοσφαιριστών του –συζητώντας περισσότερο με αυτούς που δεν παίζουν παρά με τους βασικούς –ο Σίλβα έβαλε ισχυρές πινελιές στη διαμόρφωση «καλών αποδυτηρίων» καταφέρνοντας μέσα σε μικρό διάστημα να προκαλέσει ισχυρές σχέσεις και χαμόγελα ακόμη και ανάμεσα σε ανταγωνιστές που μοιράζονται την ίδια θέση. Πρεσβεύοντας το δόγμα «καλός παίκτης είναι ο καλός συμπαίκτης», ο Πορτογάλος δίνει έμφαση στην ομοιογένεια, επιδεικνύει σταθερότητα στη στρατηγική του και εμφανίζεται δίκαιος κερδίζοντας τον σεβασμό των παικτών και των συνεργατών του. Γι’ αυτό έχει τα φόντα να πετύχει.

Στο ίδιο επίπεδο με τον Βίλας Μπόας

Σπουδαίοι αρθρογράφοι στην Πορτογαλία κατατάσσουν τον Μάρκο Σίλβα πολύ ψηλά στη λίστα των αξιόλογων τεχνικών που έχει αναδείξει η χώρα της Ιβηρικής. Απαντες, φυσικά, τοποθετούν τον τεχνικό του Ολυμπιακού κάτω από το φαινόμενο που λέγεται Ζοζέ Μουρίνιο και τυγχάνει της απόλυτης αναγνώρισης, καθώς και κάτω από τον σεβάσμιο Ζόρζε Ζέσους (επί έξι χρόνια στην Μπενφίκα και από φέτος στη Σπόρτιγκ Λισαβόνας). Αρκετοί, ωστόσο, τον βάζουν δίπλα στον Αντρε Βίλας Μπόας της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τουλάχιστον σε επίπεδο χαρακτήρα πάνω από τον προκάτοχό του στον Ολυμπιακό Βίτορ Περέιρα, ο οποίος προκαλούσε περισσότερο με τη συμπεριφορά του παρά με τα πεπραγμένα του στον αγωνιστικό χώρο.