Αποτελεί ίδιον της ελληνικής (ποδοσφαιρικής) φυλής: τη μια Κυριακή είσαι θεός, την επόμενη μετατρέπεσαι σε ένα τίποτα. Δυστυχώς τα πάντα σε τούτη τη γωνιά του πλανήτη κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Οχι του μακροπρόθεσμου, ούτε καν του μεσοπρόθεσμου, αλλά του εφήμερου. Κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός βρίσκονται ήδη με την πλάτη στον τοίχο μόλις εφτά αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος!

Από τη μια πλευρά ο Δικέφαλος που προέρχεται από αρνητικά αποτελέσματα και απέχει δέκα βαθμούς από τον Ολυμπιακό και από την άλλη το Τριφύλλι, που παρά τις σερί νίκες, παίζει κάθε ματς σαν να μην υπάρχει αύριο, δεδομένου του μηνύματος που έχουν στείλει οι οπαδοί για τέλος ανοχής.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες υψηλής πίεσης ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός καλούνται να παίξουν μπάλα στο 123ο μεταξύ τους παιχνίδι. Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αναμέτρηση ως προς τη συμπεριφορά δύο ομάδων που μοιάζουν ικανές για το καλύτερο και το χειρότερο. Ιδού ο δεκάλογος του αυριανού ντέρμπι.

Τέρμα: Οι γκέλες που έκανε σωρηδόν ο σουηδός γκολκίπερ του ΠΑΟΚ Ρόμπιν Ολσεν αναγκάζει τον Τούντορ να τον αντικαταστήσει με τον Παναγιώτη Γλύκο, ο οποίος στερείται αγωνιστικού ρυθμού καθώς έχει όλες κι όλες δύο συμμετοχές. Αντιθέτως, ο Λουκ Στιλ μετρά εννέα σερί παρουσίες με σταδιακή βελτίωση μετά το σφάλμα που έκανε με τον Πανιώνιο.

Αμυντική λειτουργία: Δέκα γκολ έχει δεχτεί ο ΠΑΟΚ σε εφτά ματς, ενδεικτικό της προβληματικής άμυνας που διαθέτει. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός φαίνεται πως έχει κλείσει τη μαύρη τρύπα στην οπισθοφυλακή έχοντας δεχτεί μόλις τρία τέρματα.

Κέντρο: Η μάχη των χαφ πολλές φορές κρίνει τα ντέρμπι. Και με δεδομένο ότι καμία από τις δυο ομάδες δεν δείχνει να υπερέχει σημαντικά της άλλης, όλα θα εξαρτηθούν από τις επιλογές των προπονητών αλλά κυρίως από τη μέρα στην οποία θα βρεθούν οι μέσοι.

Επίθεση: Αν και ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει μόλις έντεκα γκολ, διαθέτει μετά τον Ολυμπιακό την πιο παραγωγική ομάδα του πρωταθλήματος ως προς τη δημιουργία φάσεων. Οι παίκτες του Δικεφάλου βγάζουν πολλές φάσεις (97) σε αντίθεση με τους Πράσινους που έχουν σαφώς λιγότερες (73). Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του ΠΑΟ είναι πιο αποτελεσματικοί.

Στημένες φάσεις: Αποτελούν μια από τις μεγάλες αδυναμίες του ΠΑΟΚ όπως παραδέχθηκε προ ημερών ο Τούντορ, ο οποίος αναζητεί τρόπο για να λύσει το πρόβλημα. Κάτι ανάλογο ίσχυε και για τον Παναθηναϊκό μέχρι να εισέλθει στην ενδεκάδα ο γιγαντόσωμος Δανός Τελάντερ.

Ομοιογένεια: Παρά τις προσθήκες που έγιναν, ελάχιστα έχουν αλλάξει στην βασική ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, που μπορεί να μην έχει ανέβει επίπεδο όπως ήλπιζε από την παρουσία των Εσιέν, Σάντσεθ, Βέμερ, Λουντ, Καλτσά, αλλά διαθέτει ομοιογένεια λόγω συνύπαρξης ίδιων παικτών επί τριετία. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στον ΠΑΟΚ των έντεκα μεταγραφών και του νέου κόουτς!

Προπονητές: Ο Αναστασίου βρίσκεται υπό πίεση κυρίως λόγω του αποκλεισμού από την Γκαμπάλα αλλά έχει στα χέρια του μια ομάδα που αποτελεί δικό του παιδί σε αντίθεση με τον Τούντορ που τώρα πλάθει τον χαρακτήρα του δικού του ΠΑΟΚ.

Momentum: Ο Παναθηναϊκός είναι σε καλύτερη κατάσταση καθώς προέρχεται από σερί νικηφόρων αγώνων με Λεβαδειακό, Πλατανιά, Ξάνθη και Γιάννινα, σε αντίθεση με τον ΠΑΟΚ που έχει δύο σερί γκέλες με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (0-2) και τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο (2-2).

Παράδοση: Η συνολική παράδοση είναι υπέρ του ΠΑΟΚ, που έχει υποδεχτεί 61 φορές τον Παναθηναϊκό και έχει απολογισμό 30 νίκες, 12 ισοπαλίες και 19 ήττες. Την τελευταία πενταετία ωστόσο υπάρχει ισορροπία με 5 νίκες των γηπεδούχων και 4 των φιλοξενουμένων. Οι Πράσινοι πέρυσι νίκησαν δις ενώ η ισοπαλία αγνοείται από το 2009!

Εδρα: Πρόκειται για την παράμετρο που μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα του ντέρμπι. Η καυτή Τούμπα ασκεί τρομακτική πίεση στον αντίπαλο του ΠΑΟΚ, ιδίως στα πρώτα λεπτά, αλλά μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν η απόδοση των γηπεδούχων δεν είναι η προσδοκώμενη.