O Νιλ Γκέιμαν είναι μια συγγραφική ιδιοφυΐα, μετρ των graphicnovels και των κόμικς αλλά και σεναριογράφος με συγγραφικό έργο που δέχεται πολλαπλές ερμηνείες. Από τη φροϊδική ερμηνεία του Sandman έως τη φεμινιστική προσέγγιση των έργων του, όπως το The Sleeper and the Spindle ή την Coraline –τη σύγχρονη Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων –τα βιβλία του Γκέιμαν έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης στον ακαδημαϊκό χώρο, κυρίως του εξωτερικού.

Ο Γκέιμαν όμως δεν διακρίνεται συγγραφικά μόνο μέσα σε έναν σκοτεινό, φανταστικό κόσμο αλληγοριών και φαντασίας, αλλά γράφει εξίσου επιτυχημένα όταν σκέφτεται σαν γιος και σαν πατέρας. Για το βιβλίο του Η μέρα που αντάλλαξα τον πατέρα μου με δύο χρυσόψαρα, που είναι η ιστορία ενός μικρού αγοριού το οποίο ανταλλάσσει τον πατέρα του με διάφορα αντικείμενα χωρίς εκείνος να το παίρνει είδηση, γιατί απλώς διαβάζει την εφημερίδα του, ο Γκέιμαν νιώθει τύψεις. Ο πατέρας εμφανίζεται σαν το αφηρημένο και ξεχασιάρικο μέλος της οικογένειας και όπως ο ίδιος ο συγγραφέας λέει, η απεικόνιση της πατρότητας δεν μοιάζει και τόσο θετική. Για τον λόγο αυτόν αποφασίζει να γράψει ένα δεύτερο βιβλίο στο οποίο ο πατέρας θα πάρει την εκδίκησή του προσπαθώντας να εξασφαλίσει ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά του κάνοντας απίστευτα πράγματα. Ετσι γεννήθηκε το βιβλίο Ευτυχώς ο μπαμπάς έφερε το γάλα, μεταφρασμένο στην Ελλάδα από τον Φίλιππο Μανδηλαρά και τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Οταν η μαμά φεύγει για ένα σημαντικό συνέδριο σχετικά με σαύρες αφήνει όλη τη διαχείριση του σπιτιού μαζί με χίλιες υποδείξεις και πολλά τάπερ με φαγητό στον μπαμπά. Φυσικά εκείνος τα έχει όλα υπό έλεγχο εκτός… από το γάλα. Δεν υπάρχει όμως κανένα πρόβλημα γιατί ο μπαμπάς θα πάει να πάρει και στην προσπάθειά του να το προμηθευτεί θα κάνει και ό,τι άλλο μπορεί που συνδέεται με την προμήθεια του γάλακτος.

Γιατί στην ερώτηση «Πού ήσουν τόση ώρα;» η απάντηση δεν είναι απλή. Παράξενα πράγματα που μπορεί να τα ζήσει ένας άνθρωπος στα εκατό χρόνια και μόνο όταν είναι μπαμπάς συνέβησαν από τη στιγμή που μια δέσμη φωτός τον τράβηξε πάνω σε έναν ιπτάμενο δίσκο. Εκεί εξωγήινοι του ζητούσαν να παραχωρήσει την ιδιοκτησία του πλανήτη και όταν εκείνος αφοπλιστικά απάντησε «Σιγά μη σας την παραχωρήσω», γιατί έτσι θα έπρεπε να παραχωρήσει και το γάλα, αυτό έγινε και η αιτία της μεγάλης καθυστέρησης. Εξαιτίας την άρνησής του έπρεπε να αντιμετωπίσει τους πειρατές του 18ου αιώνα, να γλιτώσει από τους πολεμιστές της ζούγκλας και τον ηφαιστειακό τους θεό, από την επίθεση των «βγουικολάκων» και όλα αυτά ταξιδεύοντας στο χωροχρονικό ασυνεχές, χωρίς δηλαδή να γνωρίζει πού πατάει και πού βρίσκεται. Ευτυχώς που στο ταξίδι αυτό θα συναντήσει τον στεγόσαυρο Στεγ πάνω στην «Ανθρωποφόρα Αιωρόμπαλά του», δηλαδή ένα αερόστατο και τους δεινοσαύρους οι οποίοι έβγαλαν μάλιστα χαμογελαστές φωτογραφίες με το γάλα. Αυτοί ήταν που τον βοήθησαν να επιστρέψουν και ο ίδιος και το γάλα σώοι στο σπίτι. Δεν υπάρχει όμως απάντηση στην ερώτηση τι απέγιναν αυτές οι φωτογραφίες, το μοναδικό τεκμήριο αυτής της ταλαιπωρίας, γιατί δύσκολα τα βάζει κανείς με τη γαλαταξιακή αστυνομία των δεινοσαύρων.

Η σημασία του

Διδάσκεται και στα σχολεία!

Το βιβλίο του Νιλ Γκέιμαν δεν είναι απλώς ένα βιβλίο ανακάλυψης και εξερεύνησης των σχέσεων μεταξύ παιδιών και πατέρα. Δεν είναι απλώς ένα βιβλίο που κινεί την παιδική φαντασία, ταξιδεύει το παιδί σε κόσμους που μόνο για αυτό έχουν συνοχή, είναι και ένα δείγμα για το πώς γράφεται η σύγχρονη παιδική λογοτεχνία, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που υπάρχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία του εξωτερικού. Ο μπαμπάς του βιβλίου έχει τη μορφή και τις συνήθειες που έχουν οι μπαμπάδες που μπορεί να είναι ξεχασιάρηδες αλλά έχουν μια ευφάνταστη δικαιολογία αρκεί λίγο να το προσπαθήσουν, να τη διηγηθούν και μετά μπορούν άνετοι να συνεχίσουν το διάβασμα της εφημερίδας τους.

Η ζωντάνιατου σκίτσου

Σημαντικό ρόλο παίζει η εικονογράφηση του Σκότιε Γιαγκ. Ο Σκότιε Γιαγκ εικονογραφεί τις σειρές του Νιλ Γκέιμαν και είναι επίσης γνωστός μέσα από την εικονογράφησή του για τα κόμικς της Marvel, τα σκίτσα του θυμίζουν λίγο τα βιβλία του Ντόκτορ Σέους. Εχουν ζωντάνια αποδίδοντας με πληρότητα την έκφραση των προσώπων και την ένταση της περιγραφής αν και δεν έχουν καθόλου χρώμα. Το βιβλίο είναι ολοκληρωμένο από κάθε άποψη και απαντά ακόμα και στην απορία των πιο δύσπιστων για το αν ο μπαμπάς πέρασε πράγματι όλη αυτή την περιπέτεια, αφού αν δεν την πέρναγε δεν θα ήταν τελικά δυνατόν να φέρει το γάλα!

Neil Gaiman

Ευτυχώς ο μπαμπάςέφερε το γάλα

Εικονογράφηση: Skottie Young

Μτφ. Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδ. Παπαδόπουλος 2014, Σελ. 128

Τιμή: 8 ευρώ