Πρόγραμμα 5ετούς συνεργασίας ξεκινάει ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» με τον διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό που έχει έδρα τις ΗΠΑ, International Orthodox Christian Charities (IOCC). Οι δύο οργανισμοί θα προσφέρουν βοήθεια και στήριξη στις ελληνικές οικογένειες που υποφέρουν από την κρίση και θα υλοποιήσουν προγράμματα ανάπτυξης, και ταυτόχρονα θα ανακουφίσουν τους πρόσφυγες.

Η κοινή δράση που θα έχουν οι δύο οργανισμοί ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας που είχαν τα προηγούμενα χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας αλλά και σε έκτακτες καταστάσεις όπως πρόσφατα με το κύμα προσφύγων.

Από το 2012, ο ΙOCC σε συνεργασία με την «Αποστολή», τα ελληνικά υπουργεία και την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει προσφέρει ανακούφιση από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αξίας άνω των 22 εκατομμυρίων δολαρίων, σε νοσοκομειακό υλικό, πετρέλαιο θέρμανσης, φρέσκα και συσκευασμένα τρόφιμα, και δράσεις αγροτικής ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Αναφερόμενος στη συνεργασία ο διευθυντής της «Αποστολής» Κωστής Δήμτσας τη χαρακτήρισε σημαντική διότι «έτσι θα έχουμε μία σταθερή βοήθεια στις πολύπλευρες δράσεις που υλοποιούμε». Από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής του IOCC Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου τόνισε πως βοηθάει τις ελληνικές οικογένειες όχι μόνο λόγω της ελληνικής του καταγωγής αλλά και επειδή τη δεκαετία του ’90 εργαζόταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία σε ανθρωπιστικά προγράμματα θυμάται να έρχονται φορτηγά γεμάτα βοήθεια από την Ελλάδα.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες η «Αποστολή» και ο ΙΟCC κάλυψαν το κενό που δημιούργησε η διακοπή των κρατικών κονδυλίων για τη σίτιση των εισερχομένων μεταναστών, χρηματοδοτώντας για μία εβδομάδα στη Χίο και για 17 ημέρες στη Σάμο την πλήρη σίτιση των διαμενόντων στα κέντρα ταυτοποίησης. Μάλιστα, για για τους επόμενους μήνες η «Αποστολή» θα προσφέρει στη Χίο, τη Σάμο και την Κω, πακέτα τροφίμων επείγουσας βοήθειας, πακέτα υγιεινής βρεφών, σκηνές και υπνόσακους. Στη Σάμο επιπλέον θα εγκαταστήσει φορητές τουαλέτες και ντουζιέρες στο λιμάνι και θα επισκευάσει το κέντρο ταυτοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο οργανισμοί είχαν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας τον Φεβρουάριο του 2012 στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι τομείς στους οποίους θα προσφέρει στήριξη ο ΙΟCC για την επόμενη 5ετία είναι σχεδόν όλοι στους οποίους δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια η «Αποστολή» για τη βοήθεια των πιο ευάλωτων ανθρώπων στην Ελλάδα και πάντα διασφαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους. Εκτιμάται ότι η βοήθεια του IOCC προς την «Αποστολή» και την Ελλάδα θα ξεπερνάει τα 5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Συγκεκριμένα ο ΙOCC θα συνδράμει στα ακόλουθα:

1.Παροχή βοήθειας σε είδη τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη σίτισης

2.Βοήθημα πετρελαίου θέρμανσης σε κοινωνικά ιδρύματα στις φτωχότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

3.Διάθεση υγιεινομικού υλικού σε άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς με την ενίσχυση δημοσίων νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων και πολυιατρείων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

4.Άμεση και έμμεση στήριξη της ελληνικής αγροτικής οικονομίας

5.Σχολικά είδη σε μαθητές από πολύτεκνες οικογένειες με ελάχιστο εισόδημα

6.Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες σε νησιά του Αιγαίου

Ήδη, ο IOCC χρηματοδοτεί το πρόγραμμα παροχής συσκευασμένων τροφίμων που υλοποιεί η «Αποστολή» βοηθώντας περισσότερους από 5.250 απόρους κάθε μήνα για ένα χρόνο με 500 τόνους φρέσκων και συσκευασμένων τροφίμων (η ποσότητα αυτή αποτελεί μέρος των τροφίμων που διανέμει η ΑΠΟΣΤΟΛΗ). Για τις διανομές των συσκευασμένων τροφίμων αξιοποιείται το δίκτυο των ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Επίσης, από το 2012 έως σήμερα ο IOCC έχει διανείμει νοσοκομειακό υλικό αξίας 14,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσια νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα και έχει προσφέρει 251.351 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε 35 κοινωνικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας. Η προσφορά πετρελαίου θα συνεχιστεί και φέτος το χειμώνα σε 32 ιδρύματα.

Ο IOCC

Ο IOCC αποτελεί τον φορέα ανθρωπιστικής βοήθειας της Συνέλευσης των Κανονικών Ορθοδόξων Επισκόπων των Η.Π.Α. και λειτουργεί σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία και εκ μέρους των Ορθοδόξων Χριστιανών. Ιδρύθηκε το 1992 και έχει διαθέσει 534 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική αρωγή, βιώσιμη ανάπτυξη και προγράμματα αυτο-αρωγής σε ανθρώπους που αντιμετώπιζαν ανάγκη σε περισσότερες από 50 χώρες.

Η «Αποστολή»

H «Αποστολή» ιδρύθηκε το 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και εστιάζει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειάς της στην παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το 2014 στάθηκε στο πλευρό 2.230.715 ανθρώπων που ζήτησαν τη βοήθειά της.

Μερικοί από τους τομείς που πρόσφερε βοήθεια το 2014:

-1.825.250 άτομα επωφελήθηκαν το 2014 από τα προγράμματα σίτισης που υλοποιεί

-27.641 δέματα (392.502 κιλά τρόφιμα) διανεμήθηκαν το 2014 καλύπτοντας βασικές διατροφικές ανάγκες σε 10.564 άτομα

-30.359 δέματα (318.770 κιλά τρόφιμα) διανεμήθηκαν το 2014 καλύπτοντας βασικές διατροφικές ανάγκες σε 11.259 οικογένειες μαθητών με χαμηλά εισοδήματα (πρόγραμμα Η Αποστολή στηρίζει τους Μαθητές)

-1.072 οικογένειες προμηθεύτηκαν δωρεάν φρέσκα προϊόντα (γάλα, φρούτα, λαχανικά, γάλα)

−113.090 κιλά τρόφιμα διατέθηκαν σε μητροπόλεις, κοινοφελή ιδρύματα, συλλόγους προς ενίσχυση του φιλανθρωπικού τους έργου