Ο κύκλος των εμπλεκομένων στο FIFAgate θα ανοίξει ακόμα περισσότερο μετά τη σημερινή ανακοίνωση από την Επιτροπή Ηθικής των νέων ονομάτων αξιωματούχων της διεθνούς ομοσπονδίας που βρίσκονται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης.

Στη χθεσινή της έκτακτη συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA αποφάσισε να αλλάξει τον κανονισμό και στο εξής θα ανακοινώνονται και τα ονόματα όσων βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών χωρίς να έχουν καταδικαστεί. Εγινε επίσης δεκτή η πρόταση της Επιτροπής Αναμόρφωσης της διεθνούς ομοσπονδίας η θητεία του προέδρου να μην ξεπερνά τα 12 χρόνια, ενώ ως έτος αποχώρησης από τα αξιώματα της FIFA ορίστηκε το 74ο.

Η ίδια η Εκτελεστική Επιτροπή θα αντικατασταθεί από το Συμβούλιο της FIFA, στο οποίο θα μετέχουν υποχρεωτικά τουλάχιστον έξι γυναίκες, μία από κάθε συνομοσπονδία.

Η ημερομηνία για την εκλογή νέου προέδρου (26 Φεβρουαρίου) της FIFA παραμένει ως έχει, αναγκάζοντας τον Μισέλ Πλατινί να δώσει αγώνα δρόμου με τις ημερομηνίες για να βγάλει από πάνω του την κατηγορία της μεμπτής οικονομικής συναλλαγής με τον Ζεπ Μπλάτερ μέσω των Επιτροπών Εφέσεων και του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Τη Δευτέρα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις υποψηφιότητες και προς το παρόν οι διεκδικητές του προεδρικού θώκου πλην του Πλατινί είναι ο ιορδανός πρίγκιπας Αλι μπιν αλ Χουσεΐν και ο πρώην ποδοσφαιριστής του Τρινιντάντ και Τομπάγκο Ντέβιντ Ναχίντ. Είναι πολύ πιθανό να προστεθούν δύο ακόμα ονόματα.

Ο επικεφαλής της ασιατικής συνομοσπονδίας σεΐχης Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ αλ Καλίφα δέχεται πιέσεις για να κατέβει στον εκλογικό στίβο, όπως επίσης ο πρόεδρος της ολλανδικής ομοσπονδίας Μίχαελ φαν Πράαχ, καθώς η UEFA φοβάται πως ο Πλατινί δεν θα καταφέρει να βγει καθαρός από την περιπέτειά του με τη Δικαιοσύνη.