Πολλοί Αιγύπτιοι γύρισαν την πλάτη χθες Κυριακή στην πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες ο πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι χαιρέτησε ως ορόσημο στον δρόμο για τη δημοκρατία αλλά οι αντίπαλοί του θεωρούν απάτη.

Τα εκλογικά κέντρα που επισκέφθηκε το Reuters ανέφεραν ότι μόνο γύρω στο 10% του πληθυσμού πήγε να ψηφίσει, σε άκρα αντίθεση με τις ουρές που είχαν σχηματιστεί στις εκλογές του 2012, κάτι που δείχνει ότι ο Σίσι, ο οποίος απολάμβανε κάποτε θαυμασμό σε επίπεδο φανατισμού, χάνει δημοτικότητα.

Μεγάλο τμήμα από εκείνους που απείχαν από τις εκλογές αποτελείται από ηλικιωμένους υποστηρικτές του Σίσι, ενώ οι νεότεροι Αιγύπτιοι δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί πιστεύουν πως οι βουλευτές απλώς θα συμφωνούν με κάθε απόφαση του προέδρου.

«Δεν θα έχει σημασία. Είναι μόνο για τα μάτια του κόσμου, για να δείξουμε ότι έχουμε δημοκρατία, και έχουμε εκλογές, και μπλα-μπλα-μπλα σαχλαμάρες», είπε ο Αχμάντ Μοστάφα, 25χρόνων, που εργάζεται σε επιστημονικό εργαστήριο.

«Μας έκλεψαν τη χώρα μέσα από τα χέρια μας»

Ο Αμεντ Ιμπραχίμ, 34χρόνων, λογιστής, είχε παρόμοια άποψη: «Η νιότη της Αιγύπτου, η φιλοδοξία μας το 2011, ήταν ότι θα χτίζαμε τη χώρα – αλλά ξαφνικά μας την έκλεψαν μέσα από τα χέρια μας. Ενενήντα-εννιά τοις εκατό των φίλων μου δεν θα πάνε να ψηφίσουν».

Η κυβέρνηση ανακήρυξε τη Δευτέρα ως ημιαργία για τους δημόσιους υπαλλήλους, προφανώς για να τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν. Η Αίγυπτος δεν έχει Βουλή από τον Ιούνιο του 2012, οπότε ένα δικαστήριο διέλυσε το δημοκρατικά εκλεγμένο κύριο σώμα της Βουλής, που τότε ελεγχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ανατρέποντας μια μεγάλη επιτυχία της επανάστασης του 2011 που έριξε τον Χόσνι Μουμπάρακ.

Το 2013, ο Σίσι, αρχηγός του Στρατού, ανέτρεψε τον πρώτο ελεύθερα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας – τον Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – και ξεκίνησε την σκληρότερη καταδίωξη των διαφωνούντων που έχει ζήσει η Αίγυπτος στη νεότερη ιστορία της. Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, η Αίγυπτος έχει περίπου 40.000 πολιτικούς κρατούμενους, πολλοί από τους οποίους είναι υποστηρικτές του Μόρσι.

«Οι εκλογές είναι φάρσα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος στην Αίγυπτο που να τις παίρνει στα σοβαρά», είπε ο αξιωματούχος Ουάφα Χέφνι της Αδελφότητας στο Reuters.

Πολλά άτομα που υπερασπίζονται τη δημοκρατία μοιράζονται την απογοήτευση τους για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο, μια χώρα περίπου 90 εκατομμυρίων όπου ο μισός πληθυσμός είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών. «Δεν κάνουμε αποχή. Απλώς δεν μας ενδιαφέρει», είπε ο Μοχάμεντ Ναμπίλ, μέλος απαγορευμένης δημοκρατικής οργάνωσης νεολαίας (6 Απριλίου) που έλαβε μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ. «Οι νέοι βγήκαν στους δρόμους για ένα όνειρο. Είχαμε ελπίδες. Θέλαμε δημοκρατία και την ευκαιρία να χτίσουμε τη χώρα μας».

Πώς διεξάγονται οι εκλογές

Οι αρχές ασφαλείας είναι πολύ αυστηρές ενώ η χώρα αντιμετωπίζει τους ισλαμιστές, ευρεία φτώχεια, υψηλά ποσοστά ανεργίας και ενεργειακή κρίση.

Ο Σίσι βρήκε υποστήριξη για να διώξει τον Μόρσι από άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα, με την υπόσχεση ότι θα πάει σε εκλογές για Κοινοβούλιο σύντομα. Οι εκλογές, που έχουν αναβληθεί αρκετές φορές, διεξάγονται σε δύο φάσεις, χθες Κυριακή και σήμερα Δευτέρα (18-19 Οκτωβρίου) και 22-23 Νοεμβρίου.

Το Κοινοβούλιο έχει δύο σώματα με 568 μέλη συνολικά. Από αυτά, 448 εκλέγονται ατομικά και 120 μέσω λίστας (ο νικητής παίρνει και τις 120 θέσεις) σε τέσσερα εκλογικά διαμερίσματα, με προκαθορισμένο αριθμό θέσεων για γυναίκες, χριστιανούς και νέους. Ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να διορίσει άλλο ένα 5%. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.