Με ένταση ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η δίκη του Νίκου Μαζιώτη και τεσσάρων συγκατηγορουμένων του για πράξεις που αφορούν το διάστημα που ήταν καταζητούμενος.

Στη δίκη, πλην του Ν. Μαζιώτη, είναι κατηγορούμενοι η καταζητούμενη σύντροφός του Πόλα Ρούπα, ο Σ. Σταμπούλος και ο Γ. Πετρακάκος.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι, μεταξύ άλλων, με τα αδικήματα της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση, η διεύθυνση της οποίας αποδίδεται στον Ν. Μαζιώτη, εκρήξεων -μεταξύ των οποίων αυτή στην Τράπεζα της Ελλάδας με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 10 Απριλίου 2014-, ληστειών κ.ά.

Ο Νίκος Μαζιώτης βαρύνεται επιπλέον και με κατηγορίες για απόπειρες ανθρωποκτονίας, που αφορούν τα περιστατικά στο Μοναστηράκι στις 16 Ιουλίου 2014, οπότε συνελήφθη μετά από περίπου 2 χρόνια φυγοδικίας.

Στο δικαστήριο επικράτησε ένταση όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε ότι οι συνεδριάσεις θα ξεκινούν το μεσημέρι και θα διαρκούν μέχρι το βράδυ, κάθε ημέρα, πλην Τετάρτης, επειδή υπάρχει κίνδυνος παρέλευσης του 18μηνου για τον κατηγορούμενο Σ. Σταμπούλο.

Η ανακοίνωση της προέδρου προκάλεσε κομφούζιο στην αίθουσα. Οι συνήγοροι αντέδρασαν μιλώντας για «ειδικό καθεστώς» και φωνάζοντας πως το δικαστήριο δίνει προτεραιότητα «στην αρχή της σκοπιμότητας και όχι της νομιμότητας».

Φωνές, όμως, υπήρξαν και από πολλούς που βρίσκονταν στο κατάμεστο ακροατήριο, οι οποίοι απευθυνόμενοι στην πρόεδρο έλεγαν «ντροπή» και «κάνε τη δίκη μόνη σου». Άλλοι, μάρτυρες στην υπόθεση εκνευρισμένοι φώναζαν στην Έδρα «κανονίστε πότε θα έρθουμε, δεν ερχόμαστε από το Παγκράτι, αλλά από την επαρχία».

Η πρόεδρος, πάντως, όρισε ως επόμενη συνεδρίαση την 19η Οκτωβρίου το πρωί, δηλώνοντας ότι οι άλλες συνεδριάσεις θα είναι βραδινές.

Ο Νίκος Μαζιώτης εξαπέλυσε βολές κατά του πολιτικού συστήματος, των τραπεζών αλλά και των δικαστών, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «δεν είναι ο Επαναστατικός Αγώνας που τρομοκρατεί αυτούς που ζουν με 300-400 ευρώ το μήνα, αλλά εσείς και το καθεστώς σας».

Δηλώνοντας «αναρχικός αιχμάλωτος», χαρακτήρισε τη δίκη του πολιτική, υποστηρίζοντας πως είναι τίτλος τιμής για εκείνον να είναι ένοπλος, ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές, ο κατηγορούμενος τους είπε ότι αντιπροσωπεύουν «αυτούς που κατάσχουν τα σπίτια των ανθρώπων, τους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη η δίκη σε δεύτερο βαθμό του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του για τις πράξεις που τους αποδίδονται για την δράση του Επαναστατικού Αγώνα την περίοδο 2003-2010.