Οι εργασίες που πραγματοποιούσε η Ουγγαρία για την κατασκευή ενός φράχτη στα σύνορά της με την Κροατία ολοκληρώθηκαν και το κλείσιμο των συνόρων προκειμένου να σταματήσει η είσοδος των μεταναστών στη χώρα εξαρτάται πλέον μόνο από μια πολιτική απόφαση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

«Ο φράχτης ασφαλείας στα σύνορα της Κροατίας με την Ουγγαρία ολοκληρώθηκε, η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει τα σύνορα με τη βοήθεια της αστυνομίας και του στρατού», είπε ο Γιάνος Λάζαρ, υπογραμμίζοντας ότι μια πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί εντός των επόμενων ημερών.

Η απόφαση αυτή θα εξαρτηθεί εν μέρει από τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει πάντως να κλείσουν τα σύνορα πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Κροατία, που είναι προγραμματισμένες για τις 8 Νοεμβρίου.

Η κατασκευή του φράχτη και το συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε στα σύνορα επιδείνωσαν τις σχέσεις μεταξύ της Βουδαπέστης και του Ζάγκρεμπ. Πάντως οι δύο χώρες εξακολουθούν να συνεργάζονται: οι Κροάτες μεταφέρουν τους πρόσφυγες στα σύνορα απ’ όπου τους παραλαμβάνουν οι Ούγγροι και τους οδηγούν με τη σειρά τους στην Αυστρία.

Περισσότεροι από 386.000 μετανάστες έχουν περάσει από το έδαφος της Ουγγαρίας από τις αρχές του έτους, με προορισμό κυρίως τη Γερμανία.