Βαριά πρόστιμα καλείται να πληρώσει η Ελλάδα εξαιτίας της ανεπάρκειας της στη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη την Ελλάδα επειδή υπάρχουν ακόμη περιοχές (Λευκίμμη, Μαρκόπουλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Αρτέμιδα) όπου δεν έγινε τίποτα για την επεξεργασία των λυμάτων.

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η καταβολή εφάπαξ χρηματικού προστίμου 10 εκατομμυρίων ευρω και 3,64 εκατομμύρια ευρω ανά εξάμηνο. Το τελευταίο ποσό μπορεί να μειώνεται ανάλογα με την πρόοδο των έργων που γίνονται.

Σημειώνεται ότι όλοι οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων έπρεπε να διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης αστικών λυμάτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2000.

Το πρώτο καμπανάκι για την Ελλάδα χτύπησε το 2006 αφού όπως διαπιστώθηκε 30 οικισμοί με ισοδύναμο πληθυσμού άνω των 15.000 κατοίκων δεν ήταν εξοπλισμένοι ούτε με συστήματα συλλογής των αστικών λυμάτων ούτε με συστήματα επεξεργασίας τους.

Στη συνέχεια, με απόφαση της 25ης Οκτωβρίου 2007 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είχε παραβεί τις υποχρεώσεις της επειδή 23 οικισμοί δεν διέθεταν συστήματα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων.

Το 2014 η Ελλάδα εξακολουθούσε να μην εκτελεί την απόφαση του 2007 σε 6 από τους 23 οικισμούς: πρόκειται για τις περιοχές Λευκίμμη, Μαρκοπούλο, Κορωπί, Νέα Μάκρη, Ραφήνα και Αρτέμιδα. Για το λόγο αυτό –τη χρονιά αυτή- η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει νέα προσφυγή.

Τότε, είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα χρηματική ποινή ύψους 47.462,40 ευρω ανά ημέρα καθυστέρησης στην εκτέλεση της απόφασης του 2007 και, κατ’ αποκοπή ποσό 5.191,20 ευρω ανά ημέρα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του 2007 έως την πλήρη εκτέλεση της απόφασης αυτής.

Το Δικαστήριο, με την απόφαση της Πέμπτης, έκρινε ότι η έλλειψη ή η ανεπάρκεια συστημάτων η επεξεργασίας των αστικών λυμάτων είναι ικανές να βλάψουν το περιβάλλον και πρέπει να λογίζονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές.

Ωστόσο, λαμβάνει υπόψη το ελαφρυντικό που είναι ο μικρός αριθμός των περιοχών όπου δεν λειτουργούν ακόμη συστήματα επεξεργασίας.

Το Βασίλειο των λυμάτων

Στο μεταξύ, η Ανατολική Αττική εξακολουθεί να παραμένει το βασίλειο των λυμάτων. Στην περιοχή εκτιμάται ότι λειτουργούν γύρω στους 150 χιλιάδες βόθροι, με συνέπεια η ρύπανση από τα βοθρολύματα που ρίχνονται ανεξέλεγκτα –ιδίως σήμερα με την οικονομική κρίση- σε ρεματιές και δρόμους να έχει χτυπήσει κόκκινο.

Οι διαφωνίες για τη χωροθετηση, οι ενστάσεις και οι δικαστικές προσφυγές είναι οι βασικές αιτίες που δεν προχώρησε η εγκατάσταση των συστημάτων επεξεργασίας των λυμάτων. Επιπλέον, γύρω από αυτό το πρόβλημα έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται με την εκκένωση των βόθρων.