Στον κόσμο της κατασκοπείας δεν υπάρχει θύμα που να μην είναι συγχρόνως και θύτης. Το αξίωμα είχε επιβεβαιωθεί πολλές φορές την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, ακόμη και σήμερα με την αποκάλυψη ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Βερολίνου, το θύμα των παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA, δεν κατασκόπευαν μόνο για λογαριασμό των ΗΠΑ αλλά και για δικό τους λογαριασμό. Ποιους παρακολουθούσαν οι Γερμανοί 007; Πρεσβείες και άλλες υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ καθώς και άλλων εταίρων τους –και αυτό τουλάχιστον έως το 2013. Με την άδεια τίνος; Σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Δικαιοσύνης Χέικο Μάας, οι μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν καμία σχετική εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων κανόνων ελέγχου στις δραστηριότητες της υπηρεσίας.

Οι γερμανοί κατάσκοποι έχουν κατηγορηθεί ήδη μία φορά ότι έκαναν παρακολουθήσεις για λογαριασμό της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας –της γνωστής NSA. Στο στόχαστρό τους τότε είχαν μπει αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, η γαλλική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Παράλληλα, όμως, η BND κατασκόπευε για δικούς της λόγους πολλές πρεσβείες και υπηρεσίες «ευρωπαϊκών και συμμαχικών χωρών», κυρίως της Γαλλίας και των ΗΠΑ. Η αποκάλυψη ήρθε από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό RBB και την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Σπίγκελ». Σύμφωνα με τα δύο γερμανικά μέσα ενημέρωσης, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν «επιλογείς» (λέξεις – κλειδιά, ονόματα, αριθμούς τηλεφώνων ή πιστωτικών καρτών), τους οποίους είχαν προμηθευτεί από την NSA. Η δραστηριότητα των γερμανών κατασκόπων συνεχιζόταν για χρόνια προτού σταματήσει «το φθινόπωρο του 2013», τη χρονιά δηλαδή που ο Εντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε ότι η NSA, υπηρεσία στην οποία εργαζόταν και ο ίδιος, παρακολουθούσε τους πάντες και τα πάντα.

«Στη Βουλή πρέπει να παρασχεθούν όλα τα απαραίτητα μέσα για έναν ουσιαστικό έλεγχο των μυστικών υπηρεσιών» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ηδη, πάντως, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής ενημερώθηκε σχετικά και ανακοίνωσε ότι θα στείλει μια ομάδα στα κεντρικά της BND για να ερευνήσει το θέμα. Η δουλειά της δεν είναι μόνο να εντοπίσει τους δράστες, αλλά και να ερευνήσει ποιος γνώριζε για τις πρακτικές αυτές και –κυρίως –ποιος τις είχε ζητήσει. Η αποστολή δεν είναι ασφαλώς εύκολη. Οπως φαίνεται, πάντως, ο χορός των κατασκόπων συνεχίστηκε μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και –πιθανότατα –δεν θα τελειώσει ποτέ.

Εκτεθειμένηη καγκελάριος

Η νέα αποκάλυψη για τις παρακολουθήσεις προκαλεί νέους πονοκεφάλους στη γερμανική καγκελαρία και εκθέτει προσωπικά την Ανγκελα Μέρκελ. Ο λόγος είναι ότι η γερμανίδα καγκελάριος, θύμα η ίδια των παρακολουθήσεων της NSA, είχε κατ’ επανάληψη καταδικάσει τις πρακτικές αυτές το 2013. «Δεν είναι καθόλου σωστό να παρακολουθεί κανείς τους συμμάχους του» ήταν μια δήλωση που επαναλάμβανε συχνά τότε.