Ανώτατα στελέχη από τις γιγαντιαίες παγκόσμιες επιχειρήσεις στον κλάδο της ένδυσης H&M, Inditex και Gap έχουν ακυρώσει ταξίδια τους στην Ντάκα, πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, αυτόν τον μήνα μετά από τους φόνους δύο αλλοδαπών, ανέφεραν πηγές της βιομηχανίας, προκαλώντας ανησυχία στον κλάδο εξαγωγών ενδυμάτων του Μπανγκλαντές ο οποίος φέρνει εισόδημα 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην χώρα.

Οι προμηθευτές της χώρας στις μεγαλύτερες επώνυμες εταιρείες του κόσμου είπαν ότι δεν αναμένουν να μειωθούν οι παραγγελίες για την εποχή των Χριστουγέννων.

Οι επιθέσεις όμως, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, αυξάνουν την πίεση σε μια βιομηχανία η οποία αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από άλλες χώρες με χαμηλά ημερομίσθια και προσπαθεί να αποκαταστήσει την εικόνα της ασφαλούς χώρας μετά αρκετές δολοφονικές επιθέσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς έχουν ζητήσει από τους διπλωμάτες τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ η Βρετανία προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις, από τότε που δύο άτομα, ένα ιταλικής καταγωγής που εργαζόταν για μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση και ένα ιαπωνικής καταγωγής, πυροβολήθηκαν με λίγες μέρες διαφορά ο ένας από τον άλλο. Η Αυστραλία ακύρωσε ένα ταξίδι της ομάδας του κρίκετ.

Η κυβέρνηση διαψεύδει το Ισλαμικό Κράτος

Η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισλαμικού Κράτους και επέρριψε την ευθύνη για την αυξανόμενη βία στην χώρα στους ντόπιους πολιτικούς της αντιπάλους που προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της. Οι φόνοι των ξένων, παρά το γεγονός ότι είναι σπάνιοι, ακολούθησαν μετά από τους φόνους φέτος τεσσάρων μπλόγκερ από άτομα που κράδαιναν μεγάλα μαχαίρια, και έχουν διασπείρει τον φόβο στην κοινότητα των αλλοδαπών.

Ο Σαχιντουλά Αζίμ, εξαγωγέας που προμηθεύει εταιρείες όπως η Sears, Loblaws και Perry Ellis είπε ότι ένας από τους αγοραστές του ζήτησε να έρθει στο Ντουμπάι, αντί να συναντηθούν στην Ντάκα, μαζί με δείγματα ρούχων. Αλλα στελέχη από το εξωτερικό έχουν ζητήσει τηλεδιασκέψεις με επιχειρηματίες στο Μπανγκλαντές, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα λόγω των προειδοποιήσεων που έχουν εκδώσει οι χώρες τους.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στο Μπανγκλαντές στενά και παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. Είμαστε επίσης σε συχνό διάλογο με άλλες επώνυμες εταιρείες εξετάζοντας την κατάσταση», είπε η εκπρόσωπος της H&M Αννα Ερικσον.

Η εταιρεία Marks & Spencer ανακοίνωσε ότι εκπρόσωποί της σταμάτησαν τα ταξίδια στο Μπανγκλαντές, εδώ και μερικές εβδομάδες, χωρίς αντίκτυπο στις παραγγελίες.

Η Gap αρνήθηκε να αποκαλύψει αν έγιναν αλλαγές σε επιχειρηματικά ταξίδια αξιωματούχων της, ενώ η Tesco ανέφερε ότι δεν έχει σταματήσει τα ταξίδια στην χώρα, αλλά ότι έχει ζητήσει από τους εργαζομένους της να είναι προσεκτικοί και να σχεδιάζουν τις κινήσεις τους με προσοχή.