Ο Ισημερινός κατήγγειλε την Τετάρτη ότι η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει στον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ να λάβει ιατρική περίθαλψη εκτός της πρεσβείας του στο Λονδίνο όπου έχει καταφύγει τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ρικάρντο Πάτινο δήλωσε ότι ο Ισημερινός (Εκουαδόρ) ζήτησε από την Βρετανία «ασφαλή διέλευση» ώστε ο Ασάνζ, 44χρονών, να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία γιατί νιώθει «βαθύ πόνο» στον δεξιό του ώμο επί τρεις μήνες.

«Η βρετανική κυβέρνηση δεν εξασφάλισε τους όρους για να γίνει αυτό», είπε ο Πάτινο στους δημοσιογράφους. «Είναι ένα επιπλέον λάθος στην προστασία του, στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων» πρόσθεσε.

«Χρειάζεται να κάνει εξετάσεις για να διαπιστώσει αν η κατάστασή του είναι σοβαρή. Δεν ξέρουμε τί μπορεί να έχει, και δεν θέλουν να δώσουν την άδεια που μπορούν ευκολότατα να δώσουν», είπε.

Στην πρεσβεία από το 2012

Ο Ασάνζ, υπήκοος Αυστραλίας, κατέφυγε στην πρεσβεία τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στην Σουηδία, όπου αναζητείται για να καταθέσει σχετικά με κατηγορία βιασμού, την οποία αρνείται.

Εχει πει πως φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα μπορούσε να δικαστεί για την ανάρτηση πριν από πέντε χρόνια στον ιστότοπο WikiLeaks απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διαρροές πληροφοριών στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η Βρετανία έχει κατηγορήσει τον Ισημερινό ότι εμποδίζει τη διαδικασία της δικαιοσύνης με το να επιτρέπει στον Ασάνζ να παραμένει στην πρεσβεία της στην προνομιούχο συνοικία Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της διπλωματικής της υπηρεσίας είχε καλέσει τον πρέσβη του Ισημερινού τη Δευτέρα «για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά την βαθιά μας απογοήτευση για την παρατεταμένη καθυστέρηση» στην παράδοσή του.

Τον Αύγουστο, ο Ισημερινός συμφώνησε να συζητήσει μια διμερή συμφωνία με τη Σουηδία για την παροχή νομικής βοήθειας σε ποινικά θέματα, κάτι που θα μπορούσε πιθανώς να προσφέρει τη δυνατότητα σε σουηδούς εισαγγελείς να ανακρίνουν τον Ασάνζ στην πρεσβεία στο Λονδίνο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από