Ξεκίνησε πρόβες ήδη από τον περασμένο Μάιο, καθώς το συγκεκριμένο μιούζικαλ είναι μεγάλων απαιτήσεων. Η Μαριάννα Τόλη σκηνοθετεί την παράσταση «Η Παπλωματού», που ανεβαίνει στις 18 Οκτωβρίου στο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου. Το μιούζικαλ είναι εμπνευσμένο από το βραβευμένο παραμύθι του Τζεφ Μπραμπώ, σε εικονογράφηση Γκέηλ Ντε Μάρκεν «Το δώρο της παπλωματούς».

«Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο για έναν σκηνοθέτη από το να βλέπει πως οι ηθοποιοί πάλλονται από ενέργεια και αγάπη» λέει στο «ΝΣυν» η σκηνοθέτρια και ηθοποιός, «γιατί αισθάνονται καλά μέσα στο έργο, ακριβώς γιατί ταυτίζονται με το θέμα που ερμηνεύουν και γιατί τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν όλο τους το ταλέντο. Για δύο μήνες κάναμε εντατικές πρόβες και σαν να μας είχε ευλογήσει η «Παπλωματού», είχαμε μια μαγευτική συνεργασία που την σφράγισε ο ενθουσιασμός για το έργο, τα νοήματά του, η μουσική του και οι χορογραφίες του».

Η ίδια ερμηνεύει το ρόλο της μεγάλης παπλωματούς και η Αντιγόνη Ψυχράμη, το ρόλο της μικρής παπλωματούς. «Η Παπλωματού είναι ένα σπάνιο παραμύθι, το πρώτο μέρος του οποίου θυμίζει κάπως την ιστορία του Βούδα όταν αποφάσισε να αφήσει τα πλούτη του για να βρει τη φώτιση. Έτσι και στη δική μας Παπλωματού, η νεαρή και πλούσια κοπέλα, αφήνει με γενναιότητα τη σιγουριά, την ασφάλειά και τα πλούτη της, για να κατανοήσει πώς ζει ο υπόλοιπος κόσμος, τι είναι η φτώχια και πώς θα μπορούσε να βοηθήσει όλους όσους έχουν ανάγκη. Τοποθετείται ενάντια στην απληστία και αγκαλιάζει με απέραντη καλοσύνη τους φτωχούς. Δεν νομίζω να υπάρχει ωραιότερη ιστορία για μικρούς και μεγάλους. Είμαστε μια κοινωνία που δεν έχει μάθει θα σέβεται τους κανόνες της ανθρωπιάς. Η απληστία είναι χαρακτηριστικό μας και κυρίως θέλουμε την ευτυχία μόνο για τον εαυτό μας. «Κάποιος κάπου κάποτε ήθελε την ευτυχία μόνο για κείνον». Έτσι ξεκίνησαν τα δεινά αυτού του κόσμου. Όλα αυτά τα θέματα αγγίζει αυτό το παραμύθι».

Το μιούζικαλ στην Ελλάδα. «Πράγματι έχει μια μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Είναι συγκινητικό για μένα, μια που ήμουν από τους πρώτους που το παρουσίασα στην τότε ΥΕΝΕΔ με την εκπομπή «Μουσικές Μεταμφιέσεις». Πρωτόγνωρο για τους Έλληνες εκείνη την εποχή, χρειάστηκαν τόσα πολλά χρόνια για να εκτιμηθεί. Όσο για τις πολυέξοδες παραστάσεις που φημολογείται ότι κάνω, έχουν δίκιο γιατί είμαι από τους λίγους παραγωγούς που δεν κάνουν προϋπολογισμό πριν κάνουν μια παράσταση. Η παραγωγή, σαν ζωντανός οργανισμός, έχει ανάγκες και δεν ξέρω να κάνω οικονομία στη φαντασία μου….δυστυχώς. Η δημιουργία δεν μετριέται με το κέρδος. Ίσως κάποια μέρα να μάθω το μάθημά μου και να αλλάξω. Αλλά αμφιβάλλω. Ο αείμνηστος Νίκος Κούρκουλος όταν του είχα υποσχεθεί ότι δεν θα ξανακάνω τόσο πολύπλοκα πράγματα, μου είχε απαντήσει χαμογελώντας: «Θα τα ξανακάνεις, θα τα ξανακάνεις». Με ήξερε καλύτερα από μένα.

Το παιδικό θέατρο σήμερα. «Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Ποια είναι η αισθητική που βλέπουν τα παιδιά μας; Ποια είναι τα παραδείγματα προς μίμηση; Η τηλεόραση μήπως, που έχει το άγχος της ακροαματικότητας και κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα; Τα πεταμένα σκουπίδια στους δρόμους και τα πάρκα, τα αποτσίγαρα και οι οικογενειακοί καυγάδες, η βία, το ψέμα και η πονηριά; Το θέατρο τα ξεπερνάει όλα αυτά και φέρνει στο μάτια των παιδιών κάτι καινούργιο, ποιοτικό και αγνό και που το περιμένει ίσως και ασυνείδητα, για να μπορέσει από κάπου να πιαστεί και να εξελιχθεί».

Η ανακαίνιση του Θεάτρου Κατερίνας Βασιλάκου. «Χαίρομαι αφάνταστα που η Παιδική Σκηνή και οι συνεργάτες μου δεν θα είμαστε πια σαν τους πρόσφυγες που ψάχνουν ένα φιλόξενο μέρος για να υπάρξουν. Για όσο με κρατάν τα κότσια μου, το Θέατρο Βασιλάκου θα προσφέρει ποιότητα και αγάπη στα παιδιά και στους εργαζόμενους και στους φιλοξενούμενους παραγωγούς. Και όσοι πατάν το πόδι τους στο χώρο θα ήθελα να νοιώσουν αυτή την διαφορετικότητα που φέρνει η ζεστή φροντίδα και η καλή φιλοξενία. Ίσως να θέλουν μετά να την μεταδώσουν και προς τα έξω. Η ανακαίνιση ήταν κι αυτή μια υπερπαραγωγή, όχι για να εντυπωσιάσει όσο για να προσφέρει ασφάλεια και τα απαραίτητα για τις παραγωγές που θα φιλοξενήσει. Ήταν το πιο δύσκολο εγχείρημα που έχω κάνει και το πιο πολυδάπανο. Δε θα τα είχα καταφέρει αν το όραμα αυτό δεν το είχαν ασπαστεί και οι κοντινοί μου συνεργάτες που προσέφεραν γνώση ενθουσιασμό και ατέλειωτη δουλειά».

«Η Παπλωματού» σκηνοθεσία –διασκευή: Μαριάννα Τόλη

Παίζουν: Μαριάννα Τόλη, Αντιγόνη Ψυχράμη, Σωκράτης Μαιδώνης, Άννα Φιλιππάκη, Στέλιος Κέλερης, Σταύρος Βόλκος, κ.ά.

Νέο Θέατρο Βασιλάκου – Παιδική σκηνή Μαριάννας Τόλη (Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ. 210-3470.707) από 18/10.