Η οικονομική εισαγγελία της περιφέρειας της Τοσκάνης ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβώσει εάν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι χρέωσε ιδιωτικά δείπνα στα ταμεία του δήμου την περίοδο που ήταν δήμαρχος της Φλωρεντίας από το 2009 μέχρι το 2014.

Προτού εκλεγεί επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος και αναλάβει πρωθυπουργός, πριν 20 μήνες, ο Ματέο Ρέντσι είχε διατελέσει δήμαρχος της Φλωρεντίας και πρόεδρος της περιφέρειας της ίδιας πόλης.

Η σχετική έρευνα βασίζεται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Il Fatto Quotidiano με δηλώσεις εστιάτορα της Φλωρεντίας, ο οποίος τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «όταν ο Ματέο Ρέντσι ήταν δήμαρχος, συνήθιζε να τρώει στο εστιατόριο με πάρα πολύ κόσμο και στη συνέχεια οι λογαριασμοί αποστέλλονταν στο δημαρχιακό μέγαρο».

Η εφημερίδα παραλλήλισε έμμεσα το θέμα με την υπόθεση του πρώην δημάρχου της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, ο οποίος φέρεται να πλήρωσε με πιστωτική κάρτα του δήμου έξοδα περίπου 600 ευρώ για ιδιωτικά δείπνα και αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί.

Ο εστιάτορας από τη Φλωρεντία πάντως ανασκεύασε μερικώς τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι σε μεγάλο βαθμό παρερμηνεύθηκαν.

«Σέβομαι απόλυτα τη Δικαιοσύνη, αν και στην αρχή εξοργίστηκα διότι πρόκειται για υπόθεση η οποία στερείται παντελώς βάσης. Με την πάροδο του χρόνου θα δείτε, βέβαια, ότι θα δικαιωθώ πλήρως» δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης πήρε θέση υπογραμμίζοντας ότι όλες οι σχετικές δαπάνες μπορούν να ελεγχθούν στον δικτυακό τόπο του δήμου της Φλωρεντίας.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει όμως ότι «η προεδρία της κυβέρνησης αναφέρεται σε γεύματα και δείπνα εργασίας, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από