Διακριτικά σήματα στήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και ως τέτοιο ερμηνεύεται η επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων στη Βουλή.

Το ταξίδι του επιτρόπου επί των Οικονομικών αποφασίστηκε μετά τις εκλογές και υποδηλώνει την ικανοποίηση της Κομισιόν αλλά και του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων.

Τυπικά η επίσκεψη Μοσκοβισί γίνεται επειδή δέχτηκε σχετική πρόσκληση από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ωστόσο πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν ότι υπήρχε η βούληση των Βρυξελλών να ενθαρρύνουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, απλώς θεωρούνταν αναγκαία μία αφορμή, όπως η πρόσκληση Τσακαλώτου, για να έρθει ο επίτροπος στην Αθήνα. Ο Μοσκοβισί θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Τσακαλώτο στο υπουργείο Οικονομικών. Ο επίτροπος Οικονομικών αποφεύγει την επίσκεψη στη Βουλή ακριβώς για να μη σχολιαστεί η παρουσία του ως ανάμειξη στις εξελίξεις παραμονές της ψήφισης των προαπαιτουμένων από το Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ. Ο Πιερ Μοσκοβισί με συνέντευξή του στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» επανήλθε στο θέμα του χρέους επαναλαμβάνοντας ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση μπορεί να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος περί τα τέλη Νοεμβρίου και σημειώνοντας βεβαίως ότι μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης δεν υπάρχει πρόβλεψη για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Επιβεβαίωσε ωστόσο ότι οι χώρες της ευρωζώνης μπορεί να εξετάσουν έναν ανασχεδιασμό του χρέους, ενδεχομένως με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής ή της μείωσης των επιτοκίων, όπως αναφέρει η εφημερίδα.

Για το ΔΝΤ ο επίτροπος εκτίμησε ότι μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα και σημείωσε ότι το κλίμα έχει αλλάξει, κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι δεν αποτέλεσε το επίκεντρο συζήτησης στη Λίμα του Περού. Πάντως, γενικότερα στην ΕΕ διαφαίνεται ένα θετικότερο κλίμα για την Ελλάδα, κάτι που αναμένεται να φανεί και το επόμενο διάστημα και με άλλες επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα. Για παράδειγμα, έχει ακουστεί ότι σύντομα στη χώρα μας θα έρθει για να τείνει χείρα βοήθειας στην κυβέρνηση και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Είναι σημαντικό ότι ακόμη και ο φειδωλός Γερούν Ντεϊσελμπλούμ με συνέντευξή του στην ολλανδική εφημερίδα «De Volkskrant» επισημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους, τονίζοντας συγχρόνως ότι η Ελλάδα θα πάρει άλλα 3 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης των δεσμεύσεων του προγράμματος.

ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί ή την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο και μάλιστα σήμερα ανέθεσε σε πέντε υπουργούς της να ενημερώσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενό του. Στο Μαξίμου δεν αγωνιούν για διαρροές και πιστεύουν ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον είναι συμπαγής. Οι περισσότεροι βουλευτές στη μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου επικεντρώθηκαν στα εργασιακά δείχνοντας ότι τους «τσιμπάνε» περισσότερο από τα υπόλοιπα μέτρα που περιλαμβάνονται στα πρώτα προαπαιτούμενα. Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δεν ήταν παρών. Η ενημέρωση έγινε από τους Τρύφωνα Αλεξιάδη, Γιώργο Χουλιαράκη, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη.

Κατά τα άλλα, στο Μαξίμου γίνονται συνεχείς συσκέψεις για το πολυνομοσχέδιο, οι οποίες εστιάζονται πρωτίστως στην οργάνωση της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης για όσα λέγονται ή γράφονται σε σχέση με τις ρυθμίσεις που θα ψηφιστούν. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι επιχειρείται μεγέθυνση πολλών πραγμάτων και χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ σχολιάζουν πως ενώ δεν φορολογούνταν από τα 5 ευρώ τώρα φορολογούνται από το 1 ευρώ, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία διαφορά. Επίσης για το θέμα της προσωποκράτησης για χρέη, διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μέτρο που αφορά οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, ενώ για τις θυρίδες λένε ότι οι δεσμεύσεις ξεκινούν για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ και ότι πρόκειται για μέτρο που υπάρχει και στον προηγούμενο νόμο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προεδρεύει σήμερα σε σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ και αργότερα σε δεύτερη σύσκεψη για το Προσφυγικό, το οποίο άλλωστε αποτελεί και το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. Στο μεταξύ θα γίνονται προσπάθειες συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενόψει της πρώτης κρίσιμης ψηφοφορίας με την βοήθεια και των μελών της κυβέρνησης και των στελεχών του κόμματος. Ο νεοεκλεγείς γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας έδωσε το «παρών» στη χθεσινή συνεδρίαση και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι θα συμβάλουν στο πολιτικό πλαίσιο που έχει καθοριστεί.