Μισθό γενικού γραμματέα υπουργείου είχαν εξασφαλίσει κατηγορίες υπαλλήλων σε ΝΠΙΔ, μέσω διατάξεων που περνούσαν σε διάφορα άλλου αντικειμένου νομοσχέδια.

Αυτό ανακάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, όταν οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων αντέδρασαν – μαζί με ορισμένους δημάρχους, ο μισθός των οποίων συναρτάται ποσοστιαία με αυτόν του γενικού γραμματέα υπουργείου – στο προωθούμενο νομοσχέδιο για μείωση των μισθών του πολιτικού προσωπικού (υπουργοί, αναπληρωτές, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς φορέων του Δημοσίου).

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο ενημέρωσης την Πέμπτη για τις επικείμενες πρωτοβουλίες του υπουργείου, πρόκειται για περίπου 5.000 υπαλλήλους, κυρίως επιστημονικών ειδικοτήτων, οι οποίοι είχαν συνδέσει το μισθό τους με αυτόν του γενικού γραμματέα που ανέρχεται σε 2.800 ευρώ καθαρά.

«Θα υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη ότι θα αποσυνδεθεί» σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης, λέγοντας πως θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο με το οποίο θα μειωθούν κατά περίπου 20% με 25% οι μισθοί του πολιτικού προσωπικού και θα εφαρμοστεί φορολόγηση του συνόλου των αποδοχών των βουλευτών, που θα επιφέρει μία έμμεση μείωση κατά 25%.

Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση ενός άλλου νομοσχεδίου το οποίο εντάσσεται και στα προαπαιτούμενα και αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, τις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων, τη δημιουργία μητρώου για την πλήρωση των πολιτικών επιτελικών θέσεων (διοικητές Οργανισμών, γενικοί γραμματείς κ.ά.), καθώς και τις αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο ώστε να μην επιστρέφουν επίορκοι για βαριά παραπτώματα στο Δημόσιο.

Ένα άλλο από τα προαπαιτούμενα είναι και η εφαρμογή νέου μισθολογίου στο Δημόσιο. Εκεί, όπως διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης τον πρώτο λόγο έχει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, συνεπικουρούμενο από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Θα υπάρξει, πάντως, αποδέσμευση του βαθμολογίου από το μισθολόγιο και θα ενσωματωθούν τα όποια επιδόματα στο βασικό μισθό. Όπως έχει συμφωνηθεί θα περιοριστούν τα ειδικά μισθολόγια – από 20 που είναι σήμερα, θα μειωθούν σε 10 ή 12. «Υπήρξαν κατηγορίες ερευνητών, ειδικών επιστημόνων σε αυτά που τώρα θα ενσωματωθούν στο μισθολόγιο των πανεπιστημιακών» είπε.

Με το νομοσχέδιο του μισθολογίου θα καταργηθούν και οι προσωπικές διαφορές, που αφορούν περί τους 90.000 υπαλλήλους. Αυτό θα εφαρμοστεί σταδιακά με ορίζοντα το 2021 και συνεπάγεται στην πράξη πως οι υπάλληλοι αυτοί δεν θα λαμβάνουν αύξηση, ανεξαρτήτως εάν προάγονται μέχρι να φτάσουν στα επίπεδα υπαλλήλων άλλων φορέων της ίδιας ειδικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης τρέχει και το νομοσχέδιο για την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο όπως είπε προς το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να διασυνδεθούν ηλεκτρονικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και μέσω του συστήματος αυτού να υπάρχει καθημερινή και αυτόματη ενημέρωση για τις τυχόν ανάγκες κάποιου φορέα.

«Το νοσοκομείο των Γρεβενών θα λέει ζητάω οδηγό και θα ανάβει ένα λαμπάκι» υπήρξε η σχηματική περιγραφή του. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι, που διαθέτουν τα προσόντα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης. Δεν απέκλεισε επίσης να δοθούν και κίνητρα στους υπαλλήλους, χωρίς να έχουν πάντως αποτυπωθεί ακόμη ποια θα είναι αυτά.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να καταρτιστούν οργανογράμματα για όλο το Δημόσιο, από υπουργεία – που ήδη έχουν ολοκληρωθεί – εποπτευόμενους φορείς, μέχρι το στρατό, την αστυνομία, τους δήμους, αλλά και τους χώρους της εκπαίδευσης και των πανεπιστημίων.

Από τα οργανογράμματα θα προκύπτουν οι ελλείψεις προσωπικού ή τυχόν πλεονάζον προσωπικό, ενώ όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός η κατάρτιση των οργανογραμμάτων θα στηριχθεί σε υποδείγματα και θα γίνει έλεγχος, ώστε να αποτραπεί κάθε πιθανότητα ο φορέας να δηλώνει περισσότερες θέσεις από τις απαιτούμενες.

«Όποιος θέλει να καλύπτει τις ανάγκες του, πρέπει να έχει οργανόγραμμα. Αν δεν το κάνει δεν θα μπορεί να μπει στην κινητικότητα» τόνισε ο κ. Βερναρδάκης. Σε περίπτωση που υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για κάποια θέση, ο κάθε φορέας με τη συνδρομή του ΑΣΕΠ θα επιλέγει τον καταλληλότερο (βάσει κοινωνικών κριτηρίων, προσόντων κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, εάν δεν καλυφθούν κάποιες θέσεις από τη λεγόμενη «εσωτερική αγορά», θα προχωρήσουν προσλήψεις προσωπικού. Με τη διαφορά – τόνισε – πως θα γίνεται πολιτική προσλήψεων. «Θα προκηρύσσονται συγκεκριμένες θέσεις για συγκεκριμένο φορέα και τόπο απασχόλησης» πρόσθεσε, λέγοντας πως θα δοθεί τέλος σε οριζόντιες προσλήψεις π.χ. μηχανικών για διάφορους φορείς που στη συνέχεια διαγκωνίζονται μέσω πελατειακών σχέσεων για να μην βρεθούν στο… Καστελόριζο.

Ετοιμάζει ειδικά για το νομοσχέδιο αυτό και μία καινοτομία. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη διαδικασία διαβούλευσης (στο opengov). Ανεβάζουμε σχεδόν έτοιμο το νομοσχέδιο και ζητάμε απόψεις». Ως πιλοτική, λοιπόν, εφαρμογή στη διαβούλευση δεν θα αναρτηθεί το νομοσχέδιο για την κινητικότητα.

«Θα θέσουμε σε διαβούλευση το γενικό περίγραμμα όσων σκεφτόμαστε, αλλά όχι στεγνές διατάξεις νόμου. Θα πάμε να μαζέψουμε ιδέες, προτάσεις, απορίες. Θα έρθουμε σε επαφή με φορείς. Και μετά θα πάμε στη σύνταξη του νομοσχεδίου» ανέφερε. Στη συνέχεια το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα τεθεί ολοκληρωμένο πλέον σε δημόσια διαβούλευση.

Ο κ. Βερναρδάκης επανέλαβε, τέλος, πως ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας θα υπάρξει απλοποίηση των διαδικασιών αποσπάσεων, προκειμένου με μία- δύο υπογραφές να γίνονται αντί των σημερινών προβλεπομένων, που απαιτούν να περνάνε από τους εκατέρωθεν φορείς και στη συνέχεια από όλη την ιεραρχία των υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών.

Διαδικασίες, που έχουν ως αποτέλεσμα οι αποσπάσεις να καθυστερούν για μήνες και οι φορείς οι οποίοι αιτούνται το προσωπικό να μένουν υποστελεχωμένοι.

Με δεδομένη την μνημονιακή αναλογία για προσλήψεις και αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, ο αναπληρωτής υπουργός πρόσθεσε πως για το 2015 απομένουν περί τις 2.000 προσλήψεις από τις 15.000, που επιτρέπονταν, και αυτές θα αναζητηθεί εάν μπορούν πρωτίστως να καλυφθούν από τους αδιόριστους του ΑΣΕΠ, με το οποίο είναι σε ανοιχτή επικοινωνία.