Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με την Ρωσία και το Ιράν για να υπάρξει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην ομιλία του στη σύνοδο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επιμένοντας στην πάγια αμερικανική θέση περί αποχώρησης του Μπασάρ αλ Άσαντ από την προεδρία.

«Η νίκη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απαιτεί, κατά την άποψη μου, έναν νέο ηγέτη και μια κυβέρνηση ευρείας αντιπροσώπευσης που να ενώνει τον συριακό λαό στην μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε ο Ομπάμα.

«Αυτή πρόκειται να είναι μια σύνθετη διαδικασία και, όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν, είμαστε προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας και του Ιράν, για να βρούμε έναν πολιτικό μηχανισμό ο οποίος θα καταστήσει πιθανή την έναρξη μιας διαδικασίας μετάβασης», επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παράλληλα ο Ομπάμα τόνισε πως η μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος δεν θα κριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εξαιτίας των εξελίξεων δεκαετιών στην περιοχή.

«Θα υπάρξουν επιτυχίες και θα υπάρξουν αναποδιές. Δεν πρόκειται για μια συμβατική μάχη (ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος), αυτή είναι μια μακροχρόνια εκστρατεία, όχι μόνα ενάντια σε ένα συγκεκριμένο δίκτυο, αλλά ενάντια στην ιδεολογία του», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δεν θα αρκέσουν τα στρατιωτικά μέσα για να ηττηθεί το ΙΚ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Τυνησία, η Μαλαισία και η Νιγηρία συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία, στην οποία ήδη μετέχουν πάνω από 60 χώρες.

Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν σημείωσε πως η Ρωσία δεν υποστηρίζει την πρωτοβουλία του Ομπάμα για την σύγκληση Συνόδου ενάντια στην τρομοκρατία, στην οποία δεν έστειλε εκπρόσωπο.

«Πιστεύουμε ότι όλα πρέπει να γίνουν με τη σωστή διαδικασία, αλλά (οι ΗΠΑ) δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνες τους επί των λειτουργιών των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρωτοβουλία (του Ομπάμα) φαλκιδεύει τις προσπάθειες του ΟΗΕ σε αυτή την κατεύθυνση, ειδικά όταν ο Οργανισμός διαθέτει την δική του αντιτρομοκρατική στρατηγική και όλα μπορεί να γίνουν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Πρόσθεσε πως η Σύνοδος που κάλεσε ο Ομπάμα δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί στις κεντρικές εγκαταστάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε ασέβεια προς τον γ.γ. Μπαν Κι Μουν και γενικά προς τον Οργανισμό.