Η Φινλανδία αναμένει να υποδεχθεί 15.000 αιτούντες άσυλο το 2015, τετραπλάσιους από ό,τι το 2014, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών, τη στιγμή που ένα αντιμεταναστευτικό κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Η νέα πρόβλεψη δεν σημαίνει ότι η Φινλανδία θα κάνει δεκτές περισσότερες αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Το Ελσίνκι χορηγεί άσυλο σε 750 ως 1.050 ανθρώπους κατ’ έτος.

«Οι πλέον πρόσφατες εκτιμήσεις των φινλανδικών υπηρεσιών μετανάστευσης αφήνουν να γίνει σαφές ότι ο αριθμός όσων θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στην Φινλανδία φέτος μπορεί να αυξηθεί σε όχι λιγότερους από 15.000», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Φινλανδία είναι ένας δύσκολος προορισμός για τους πρόσφυγες, καθώς οι άδειες παραμονής δίνονται με το σταγονόμετρο, εφαρμόζονται εξαιρετικά περιοριστικές πολιτικές ενσωμάτωσης, η κατάσταση στην αγορά εργασίας βαίνει επιδεινούμενη, ενώ η γλώσσα είναι περίπλοκη και η εκμάθησή της δύσκολη.

Το 2014 η Φινλανδία δεν υποδέχθηκε παρά λιγότερους από 3.600 αιτούντες άσυλο, ένα πολύ μικρό μέρος των 626.000 ανθρώπων που υποδέχθηκαν συνολικά οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυξάνουν το προσωπικό και τα μέσα

Η αύξηση, σύμφωνα με το υπουργείο, οφείλεται σε κρίσεις και συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή και έχουν πολλαπλασιάσει τις αφίξεις προσφύγων σε όλη την Ευρώπη.

Το ευρωσκεπτικιστικό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα των Φινλανδών (το πρώην Κόμμα των Αληθινών Φινλανδών), το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συμμαχίας τριών κομμάτων που σχηματίστηκε τον Μάιο, υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως είχε προβλέψει τις εξελίξεις.

«Εδώ και χρόνια κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δαπάνες που αφορούν τους αιτούντες άσυλο και τώρα το πρόβλημα γίνεται χειροπιαστό», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος αυτού, ο Σάμπο Τέρχο.

Οι υπηρεσίες μετανάστευσης και η αστυνομία της Φινλανδίας βρίσκονται στη φάση της πρόσληψης περισσότερων στελεχών και του ανοίγματος νέων κέντρων υποδοχής για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.