Αισιόδοξος ότι γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά που έγινε με την επιβολή capital control, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος στην συζήτηση του νομοσχεδίου για την εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης προς την κυβέρνηση.

«Δεν έχουμε capital control σε όλη την γκάμα (σε αντίθεση με την Κύπρο) και αυτό έχει μια καλή πλευρά», σημείωσε χαρακτηριστικά, δηλώνοντας ότι «γρήγορα μπορεί να αποκατασταθεί η ζημιά που έχει γίνει».

Επίσης διατύπωσε την προσωπική του δέσμευση αλλά και την δέσμευση του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, «ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν κανονικά στη Βουλή και θα συζητηθούν». Επίσης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι για το χρέος «νομίζω ότι πολλά από όσα ζητήσαμε θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν αυτή τη στιγμή», ενώ αισιόδοξος εμφανίστηκε και για την πάγια πρόταση του προκατόχου Γ. Βαρουφάκη για μεταφορά των ομολόγων που διακρατούνται από την ΕΚΤ στον ESM.

Αναφερθείς δε στον ρόλο της ΕΚΤ είπε ότι παρά την «ασφυξία» μέσω της επιβολής capital control η στάση της, όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους, «ήταν αρκετά υποστηρικτική σε εμάς», ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ «περιμένει μια πρόταση ότι η διαδικασία είναι πάλι πάνω στις ράγες και θα συνεχιστεί κι αυτό θα απελευθερώσει πολλά πράγματα για να σταματήσει η ασφυξία».

Σχολιάζοντας εξάλλου την κριτική της αντιπολίτευσης διερωτήθηκε: «Απορώ γιατί κερδίζουμε συνεχώς εκλογές (του Ιανουαρίου και το δημοψήφισμα) με όλο το σύστημα εναντίον μας, όλα τα ΜΜΕ εναντίον μας. Τόσο λάθος κάναμε; Μήπως ο ελληνικός λαός βλέπει ότι κάναμε μια τεράστια προσπάθεια και ότι ΄΄συμφωνία να ‘ναι και ότι θέλει να ‘ναι΄΄ δεν υπογράφουμε;».