Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κατ’ εκτίμηση 10-14 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, δήλωσε τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters.

Παρά την διαρροή καταθέσεων το τελευταίο πεντάμηνο και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, τα πιστωτικά ιδρύματα αισιοδοξούν ότι μπορούν να ξανανοίξουν έως το τέλος της εβδομάδας, δήλωσε η ίδια πηγή.

«Η ρευστότητα είναι εξασφαλισμένη στο ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ» δήλωσε ο τραπεζίτης. «Υπάρχει ένα μαξιλάρι περίπου 750 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τότε» πρόσθεσε.

Οι συστημικές τράπεζες θα χρειαστούν πιθανότατα ανακεφαλαιοποίηση, μετά την αξιολόγηση από τις ρυθμιστικές αρχές. «Υπάρχει μια κατ ‘εκτίμηση ανάγκη για περίπου 10 – 14 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια» δήλωσε ο τραπεζίτης.

«Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σοκ που έχουμε περάσει, οι ρυθμιστικές αρχές θα προβούν σε απολογισμό της κατάστασης και των επιπτώσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ένα τεστ αντοχής μέχρι το Σεπτέμβριο θα δώσει χρόνο για την ομαλοποίηση των πραγμάτων» δήλωσε.

Οι τράπεζες αναμένουν ότι μια συμφωνία την Κυριακή θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να αυξήσει το όριο επείγουσας παροχής ρευστότητας από τον ELA, επιτρέποντας στις τράπεζες να αντλήσουν χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Χωρίς μια συμφωνία με τους πιστωτές την Κυριακή, η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη στρόφιγγα ρευστότητας κλειστή και οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν πτώχευση και εθνικοποίηση εάν η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ.

«Το πρόβλημα της ρευστότητας θα επιλυθεί, η πρόκληση θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση», δήλωσε ο τραπεζίτης.