Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευρών στους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό.

Ο κ. Ξυδάκης έφτασε νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη,συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Στη διάρκεια της ημέρας θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή προϊστάμενο Αρχαιοτήτων της πόλης, Σταμάτη Χονδρογιάννη, καθώς και με τις διευθύντριες του Αρχαιολογικού Μουσείου Τζένη Βελένη και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αγαθονίκη Τσιλιπάκου.

Στις 2 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Όπως ανακοίνωσε σε εισήγησή της, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, η πρώην διευθύντρια της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μακροπούλου, στη διάρκεια των εργασιών για το Μετρό αποκαλύφθηκαν πάνω από 100.000 κινητά ευρήματα σε μια συνολική επιφάνεια 6,4 στρεμμάτων.

«Η ανασκαφή έφερε ακόμη στο φως πληθώρα μικροαντικειμένων και κοσμημάτων, όπως χάλκινα και ασημένια δακτυλίδια, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, επιστήθιους σταυρούς διαφόρων τύπων και εγκόλπια, που μαρτυρούν το διαχρονικά εμπορικό χαρακτήρα της περιοχής» τόνισε η κ. Μακροπούλου