Ένα βίντεο που δείχνει την πολεμική αεροπορία της Συρίας να ρίχνει βόμβες-βαρέλια αποδεικνύει πως η διάψευση του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ σχετικά με τη χρησιμοποίηση τους, αποτελεί ένα ψέμα, δήλωσε με ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως το βίντεο εντοπίστηκε σε ένα κινητό τηλέφωνο που βρέθηκε στα συντρίμμια ενός ελικοπτέρου των κυβερνητικών δυνάμεων που συνετρίβη και παραδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

«Το βίντεο φανερώνει τα ψέματα του Άσαντ για τη χρησιμοποίηση βομβών-βαρελιών. Αποκαλύπτει τον χαλαρό και αδιάκριτο τρόπο με τον οποίο το συριακό καθεστώς ρίχνει από τα ελικόπτερα αυτά τα τρομακτικά όπλα πάνω σε άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Χάμοντ.

«Θα οδηγήσουμε όσους εμπλέκονται σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες ενώπιον της δικαιοσύνης και θα συνεχίσουμε να βοηθούμε όσους έχουν πληγεί από τις επιθέσεις, συνεχίζοντας την αρωγή μας με σωστικά συνεργεία στο έδαφος».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι βόμβες βαρέλια – κίλυνδροι γεμάτα με εκρηκτικά και βλήματα που ρίχνονται από ελικόπτερα – έχουν σκοτώσει περίπου 3.000 αμάχους στο Χαλέπι τον περασμένο χρόνο.

Ο Άσαντ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι οι συριακές αεροπορικές δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν βόμβες – βαρέλια. Εντούτοις οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την άρνηση του ως μη αξιόπιστη, με την παρέμβαση του Χάμοντ να καταδεικνύει την αυξανόμενη αγωνία της Δύσης για το ζήτημα.