Η δημιουργία Κοινής Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ελληνικών Αρχών για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αποφασίστηκε κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου.

Στόχος είναι η Ελλάδα να βελτιώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Κονδυλίων και να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη διοικητική της ικανότητα.

«Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αναδιάρθρωση της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη» είπε η κυρία Κρέτσου και πρόσθεσε:

«Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Κονδύλια είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των Ελλήνων« πολιτών και συμβάλουν στην μελλοντική ευημερία της χώρας. Θα δουλέψουμε μαζί με την Ελλάδα, για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα κοινοτικά κονδύλια, προς όφελος των ελλήνων πολιτών».

Η κυρία Κρέτσου είχε συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και με τον αναπληρωτή υπουργό Γιάννη Τσιρώνη.

Στη συνάντηση η Επίτροπος έθιξε το θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων που συνέδεσε με τις καταδίκες για τις παράνομες χωματερές – και με τη χρηματοδότηση έργων ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020- αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο πρόβλημα. Και επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλιών για την υλοποίηση έργων διαχείρισης αποβλήτων.

Από την πλευρα του, ο Γιάννης Τσιρώνης ανέφερε στην στην Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα δοθεί για διαβούλευση ο αναθεωρημένος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων.

Τόνισε επίσης ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσουν όλοι οι παράνομοι ΧΑΔΑ και να μειωθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Όπως είπε, ζητάμε από την ΕΕ να μην πληρώσουμε το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, τουλάχιστον γι’ αυτούς τους χώρους που έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή έχουν εγκατασταθεί εργολαβίες για την αποκατάσταση τους.

Ο Γιάννης Τσιρωνης τόνισε ακόμη ότι ζητάμε το οποίο εναπομείναν πρόστιμο να εναπενδυθει στην Ελλάδα για έργα διαχείρισης αποβλήτων, σύμφωνα με την ανάλογη πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι αγγίζει τα όρια της κοινωνικής αδικίας η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στη χώρα μας για την ύπαρξη χωματερών σε πολύ μικρά νησιά (21 από τις συνολικά 39 εναπομείναντες χωματερές βρίσκονται σε τέτοια νησιά) με ελάχιστους κατοίκους και σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα μπορούσαν αυτές οι περιοχές να εξαιρεθούν

Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης - με τον οποίο επίσης συναντήθηκε η κυρία Κρέτσου - δήλωσε ότι το υπουργείο εργάζεται σκληρά ώστε να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση από την τρέχουσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν απώλειες πόρων την τρέχουσα περίοδο.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, η χώρα διαθέτει ένα σημαντικό ποσό από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος, συμφωνήθηκε τα δύο ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν ώστε να εξευρεθούν λύσεις κατά περίπτωση, οι οποίες θα κατευθύνουν τις επενδύσεις με γρήγορο και στρατηγικό τρόπο εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαίες.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, και με τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι η Κοινή Ομάδα Εργασίας θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα εναπομείναντα κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Η Ομάδα θα αναλύσει τους παράγοντες οι οποίοι συνέβαλαν στην καθυστέρηση της εφαρμογής του προγράμματος. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα προκειμένου να βρει λύσεις που θα εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Η τεχνική υποστήριξη θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση επενδύσεων με πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο τρόπο. Η Κοινή Ομάδα Εργασίας θα βοηθήσει επίσης με τεχνογνωσία ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να χρησιμοποιήσει σωστά τα 20,6 δισ. Ευρώ Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Κονδυλίων στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

H Kορίνα Κρέτσου επισκέφτηκε στη συνέχεια μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη τις εγκαταστάσεις της Αττικό Μετρό στο Σύνταγμα. Ακολούθησε επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της αντιπροσωπείας της επιτρόπου στον υπό κατασκευή σταθμό Νίκαια στην επέκταση του μετρό προς τον Πειραιά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από