Μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος υποστήριξαν χθες ότι πήραν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ, καταφέρνοντας τη μεγαλύτερη ήττα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης από το περασμένο καλοκαίρι.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση ανέφερε ότι κατέσχεσε άρματα μάχης και σκότωσε «δεκάδες αποστάτες», όπως αποκαλεί τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.

Η Ραμάντι είναι η πρωτεύουσα της δυτικής επαρχίας Άνμπαρ, στην οποία υπερισχύουν οι σιίτες.

Ο πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι διέταξε την ανάπτυξη σιιτικών πολιτοφυλακών για να ανακαταλάβουν την περιοχή, μία κίνηση την οποία είχε αποφύγει προηγουμένως εξαιτίας των φόβων ότι θα προκαλείτο σεκταριστική βία.

Νωρίτερα, δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικές δυνάμεις εκκένωσαν μία σημαντική στρατιωτική βάση η οποία υπέστη επίθεση από τους αντάρτες, που είχαν ήδη θέσει υπό τον έλεγχό τους μία από τις τελευταίες περιοχές που αντιστέκονταν.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, χωρίς να επιβεβαιώνει την πτώση της Ραμάντι, προσπάθησε να υποβαθμίσει την επίδραση που θα έχει στην ευρύτερη στρατιωτική εκστρατεία του Ιράκ η κατάληψη της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

«Η Ραμάντι αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης από το καλοκαίρι και ο ISIL έχει τώρα το πλεονέκτημα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Ελίσα Σμιθ, χρησιμοποιώντας ένα άλλο ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους. Είπε πως η απώλεια της πόλης δεν σημαίνει πως το Ισλαμικό Κράτος αναδεικνύεται νικητής στη συνολική στρατιωτική εκστρατεία στο Ιράκ, παραδέχθηκε όμως ότι δίνει στην οργάνωση μία «προπαγανδιστική ώθηση».

«Αυτό σημαίνει πως ο συνασπισμός θα πρέπει να υποστηρίξει τις ιρανικές δυνάμεις να την πάρουν πίσω», είπε η Σμιθ προσθέτοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρέχουν αεροπορική υποστήριξη και συμβουλές.

Η ιρακινή κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να απελευθερώσει την Άνμπαρ αφού εκδίωξε τους ισλαμιστές από την πόλη Τικρίτ τον περασμένο μήνα. Ωστόσο οι δυνάμεις ασφαλείας, που αποσυντέθηκαν εν μέρει μετά την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους τον περασμένο Ιούνιο, αγωνίζονται να κερδίσουν λαβή στην τεράστια ερημική επαρχία.

Ένας αξιωματικός που αποχώρησε από την πολιορκούμενη στρατιωτική βάση δήλωσε πως οι μαχητές τούς καλούσαν από μεγάφωνα να καταθέσουν τα όπλα τους υποσχόμενοι σε αντάλλαγμα να δείξουν έλεος.

«Τα περισσότερα στρατεύματα αποχώρησαν από το αρχηγείο των επιχειρήσεων και οι μαχητές του Ντάες κατάφεραν να εισέλθουν από τη νότια πύλη», δήλωσε ο αξιωματικός. Ντάες είναι το αραβικό όνομα του Ισλαμικού Κράτους,
"Υποχωρούμε δυτικά σε μία ασφαλή περιοχή", πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, ο Άταλ Φαχντάουι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου της Άνμπαρ, είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στη Ραμάντι "πλήρη κατάρρευση".

Ήταν μία από τις ελάχιστες πόλεις και κωμοπόλεις που παρέμεναν υπό κυβερνητικό έλεγχο στην Άνμπαρ, η οποία συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και την Ιορδανία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από