Είναι, λοιπόν, ο Τζορτζ Οζμπορν ο αρχιτέκτονας της νίκης του Κάμερον; Οι αριθμοί θα μπορούσαν να συνηγορήσουν υπέρ αυτού του επιχειρήματος. Τον περασμένο χρόνο η βρετανική οικονομία παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ο ρυθμός ανάπτυξης μετρήθηκε στο 2,6%, όταν το 2009, τελευταίο χρόνο των Εργατικών στην κυβέρνηση, η ύφεση είχε φθάσει στο 4,3%. Ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε το γεγονός ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν 1,9 εκατομμύριο θέσεις εργασίας: η ανεργία είναι σήμερα 5,6%, ενώ στη Γαλλία και στην Ιταλία είναι διπλάσια. Επιπλέον, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 10%, ενώ ο πληθωρισμός είναι κάτω από 2%.

Εξίσου καλές ήταν οι επιδόσεις στη διαχείριση του ελλείμματος – αν και δεν έπιασαν τον στόχο που είχε τεθεί. Το γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης έπεσε πάντως στο 5,7% πέρυσι από 10% το 2009, ενώ το διαρθρωτικό έλλειμμα μετρήθηκε στο 4,2% από 9,8%. Και το δημόσιο χρέος σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα του αμερικανικού δημόσιου χρέους. Ο Νάιαλ Φέργκιουσον, που δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τους Συντηρητικούς, επισημαίνει ότι λίγες κυβερνήσεις από το 1945 έχουν επιτύχει τέτοια οικονομικά αποτελέσματα.

Τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η οικονομία υπογραμμίζει και ένα άλλο γεγονός: ο Εντ Μπολς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, απέτυχε να εκλεγεί. Ολα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει μπροστά του έναν δρόμο στρωμένο με αγκάθια. Και η πορεία της οικονομίας που πρέπει να μείνει σταθερή δεν είναι το μόνο. Τα επόμενα πέντε χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να ζήσει ό,τι δεν έζησε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται μεγάλη πίεση από τη Σκωτία στο θέμα της αυτονομίας, ενώ το δημοψήφισμα μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ίδιο και το κόμμα του. Και ο λόγος είναι ότι ο Κάμερον δεν πρέπει μόνο να ικανοποιήσει τις ορέξεις των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, αλλά και τις επιθυμίες των σκωτσέζων εθνικιστών που δεν θέλουν να φανταστούν τον εαυτό τους εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.