Είναι, λοιπόν, ο Τζορτζ Οζμπορν ο αρχιτέκτονας της νίκης του Κάμερον; Οι αριθμοί θα μπορούσαν να συνηγορήσουν υπέρ αυτού του επιχειρήματος. Τον περασμένο χρόνο η βρετανική οικονομία παρουσίασε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Ο ρυθμός ανάπτυξης μετρήθηκε στο 2,6%, όταν το 2009, τελευταίο χρόνο των Εργατικών στην κυβέρνηση, η ύφεση είχε φθάσει στο 4,3%. Ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε το γεγονός ότι σε αυτά τα πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν 1,9 εκατομμύριο θέσεις εργασίας: η ανεργία είναι σήμερα 5,6%, ενώ στη Γαλλία και στην Ιταλία είναι διπλάσια. Επιπλέον, οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυξηθεί κατά 10%, ενώ ο πληθωρισμός είναι κάτω από 2%.
Εξίσου καλές ήταν οι επιδόσεις στη διαχείριση του ελλείμματος - αν και δεν έπιασαν τον στόχο που είχε τεθεί. Το γενικό έλλειμμα της κυβέρνησης έπεσε πάντως στο 5,7% πέρυσι από 10% το 2009, ενώ το διαρθρωτικό έλλειμμα μετρήθηκε στο 4,2% από 9,8%. Και το δημόσιο χρέος σταθεροποιήθηκε στα επίπεδα του αμερικανικού δημόσιου χρέους. Ο Νάιαλ Φέργκιουσον, που δεν κρύβει τη συμπάθειά του για τους Συντηρητικούς, επισημαίνει ότι λίγες κυβερνήσεις από το 1945 έχουν επιτύχει τέτοια οικονομικά αποτελέσματα.
Τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η οικονομία υπογραμμίζει και ένα άλλο γεγονός: ο Εντ Μπολς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, απέτυχε να εκλεγεί. Ολα αυτά, όμως, δεν σημαίνουν ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν έχει μπροστά του έναν δρόμο στρωμένο με αγκάθια. Και η πορεία της οικονομίας που πρέπει να μείνει σταθερή δεν είναι το μόνο. Τα επόμενα πέντε χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανόν να ζήσει ό,τι δεν έζησε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Ο βρετανός πρωθυπουργός δέχεται μεγάλη πίεση από τη Σκωτία στο θέμα της αυτονομίας, ενώ το δημοψήφισμα μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τον ίδιο και το κόμμα του. Και ο λόγος είναι ότι ο Κάμερον δεν πρέπει μόνο να ικανοποιήσει τις ορέξεις των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις, αλλά και τις επιθυμίες των σκωτσέζων εθνικιστών που δεν θέλουν να φανταστούν τον εαυτό τους εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από