Την ώρα που ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να επεκτείνει ακόμη περισσότερο την εξουσία του, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους με το να υπόσχονται βελτίωση της οικονομίας. Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία αποτελούν τη μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης.

Το κυβερνών Κόμμα της Ευημερίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατάφερε να κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έγιναν μετά το 2002 κυρίως χάρη στην ισχύ της τουρκικής οικονομίας. Ομως πλέον η ανεργία βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, η ανάπτυξη ασθμαίνει και η λίρα δέχεται πιέσεις. Το κλίμα αυτό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υπόλοιπα κόμματα υποσχόμενα μεταρρυθμίσεις και περισσότερες παροχές ειδικά στα κατώτερα οικονομικά στρώματα.

ΤΟ ΚΕΝΟ. Οι γενικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 Ιουνίου στην Τουρκία θα είναι οι πρώτες που το κόμμα ΑΚΡ δεν θα έχει ηγέτη τον Ερντογάν, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι καθήκοντα προέδρου. Εκτοτε ο ίδιος προσπαθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας –με στόχο να μετατρέψει το πολίτευμα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Η προσπάθεια αυτή του Ερντογάν θεωρείται ότι έχει αφήσει κενό στην εκστρατεία του ΑΚΡ που πλέον δεν επικεντρώνεται όσο παλιότερα στην οικονομία. Ετσι τα υπόλοιπα κόμματα προσπαθούν να καλύψουν το κενό αυτό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δίνουν πλέον διάφορες υποσχέσεις, από αύξηση του κατώτατου μισθού μέχρι αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Κύριος στόχος είναι να πάρουν με το μέρος τους ψηφοφόρους που ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικά στελέχη επιλέγουν να απαντούν σε επιθέσεις της αντιπολίτευσης παρά να προωθούν τη δική τους ατζέντα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλι Μπαμπατζάν μάλιστα προειδοποίησε ότι η αντιπολίτευση μπορεί να φέρει την Τουρκία στην κατάσταση της Ελλάδας.

50% ΑΥΞΗΣΗ. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (RPP) έχει υποσχεθεί ότι θα αυξήσει τον μηνιαίο κατώτατο μισθό κατά 50%, στις 1.500 λίρες (565 δολάρια). Επίσης υποσχέθηκε πιο φθηνό πετρέλαιο για τους αγρότες και πιο προσιτή στέγαση για όλους. Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού σε 1.800 λίρες.

«Μιλάμε για το πώς θα δημιουργηθεί η νέα Τουρκία με ένα νέο Σύνταγμα και προεδρικό σύστημα. Η αντιπολίτευση δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Εχουν βγάλει σε δημοπρασία το ποσό του κατώτατου μισθού» είπε πριν από λίγες μέρες ο Ερντογάν σε ομιλία του.

Χωρίς Ερντογάν

Στις 7 Ιουνίου θα γίνουνοι πρώτες γενικές εκλογέςστις οποίες το κόμμα ΑΚΡδεν θα έχει ηγέτη τον Ερντογάν

© Bloomberg News