Ο Ζου Σιαοτσουάν, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας (PBOC), αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις: αποπληθωρισμό, μεγάλα χρέη, χαοτικές αγορές και συμφέροντα που αντιδρούν σε μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς ο Ζου φαίνεται ότι ετοιμάζεται να επαναλάβει τα λάθη που έκανε ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ιαπωνίας Μαράρου Χαράμι.

Εάν ο Ζου θέλει να αποφύγει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Κίνα θα πρέπει να προσέξει τρία λάθη του Χαράμι.

Πρώτον, ο ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης έπρεπε να είναι πιο επιθετικός με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ομως δεν θεωρούσε ότι ο αποπληθωρισμός αποτελεί κίνδυνο για την οικονομία της Ιαπωνίας. Οταν το κατάλαβε δεν ήταν αρκετά τολμηρός στις αποφάσεις του. Δεύτερον, ο Χαράμι έπρεπε να αφαιρέσει τα τοξικά στοιχεία ισολογισμού από τους ισολογισμούς τραπεζών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για μια δεκαετία η Ιαπωνία δεν αντιμετώπιζε τα κόκκινα δάνεια, κάτι που πλήρωσε στη συνέχεια.

Το τρίτο σφάλμα του Χαράμι ήταν ότι δεν παρουσίασε με σθένος τις απόψεις του στην κυβέρνηση. Θα μπορούσε τότε να πει στο Τόκιο ότι θα τυπώσει περισσότερα γεν μόνο εάν πρώτα η κυβέρνηση αναδιαρθρώσει το χρηματοπιστωτικό κλάδο, μειώσει τα εμπόδια στο εμπόριο, μειώσει τη γραφειοκρατία και αλλάξει το φορολογικό σύστημα ώστε να ευνοείται η καινοτομία.

Η Κίνα μπορεί να αποφύγει όλα αυτά τα ακριβά λάθη. Ο Ζου μπορεί να μειώσει περισσότερο τα επιτόκια καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Κίνα. Η PBOC μπορεί να αρχίσει να αφαιρεί από τους ισολογισμούς τραπεζών κόκκινα δάνεια που είναι έτοιμα να εκραγούν. Επίσης ο Ζου μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση του για να πείσει την ομάδα του πρωθυπουργού Σι Τζινπίνγκ ότι πρέπει να αναμορφώσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και να βοηθήσει την οικονομία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της. Ομως μέχρι τώρα ο Ζου έχει κάνει μικρά βήματα, όπως ο Χαράμι. Και δεν υπάρχει λόγος να περιμένει κανείς ότι τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά.

© Bloomberg News

Ο Γουίλιαμ Πέσεκ είναι αρθρογράφος του Bloomberg