Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εισήγαγε στην ελληνική πολιτική δύο νεωτερισμούς: την Ωρα του Πρωθυπουργού και τη λέξη «διαπλοκή». Εκτοτε η κοινοβουλευτική διαδικασία κατά την οποία ο πρωθυπουργός απαντά σε ερωτήσεις γνώρισε διάφορες μεταμορφώσεις, ανάλογα με το ποιος ήταν ο εκάστοτε «ένοικος» του Μεγάρου Μαξίμου. Από την άλλη, η λέξη «διαπλοκή» έκανε μεγάλη καριέρα στη δημόσια ζωή, παρότι τον τελευταίο καιρό την έχει αντικαταστήσει ο ξενόφερτος όρος «ολιγάρχες».

Με ένα αντικείμενο που τον ανέδειξε στα μαθητικά κινήματα, το θέμα της Παιδείας, εγκαινίασε χθες στη Βουλή την Ωρα του Πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας. Μπήκε στην Ολομέλεια 20 λεπτά μετά τις 10.00, συνοδευόμενος από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Από την προεδρική έδρα ο Αλέξης Μητρόπουλος χαιρέτησε, όπως είπε, την επάνοδο της διαδικασίας ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ουσιαστικής κατάργησής της. Στα υπουργικά έδρανα περίμεναν τον Πρωθυπουργό οι υπουργοί Ν. Βούτσης, Ν. Παππάς, Αρ. Μπαλτάς, Αλ. Φλαμπουράρης, Γ. Σακελλαρίδης, Στ. Κοντονής, Τ. Κουράκης και Τ. Κουίκ, τουλάχιστον 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού. Αλλωστε, η πρώτη ερώτηση στην οποία απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο Πρωθυπουργός έδειξε να απολαμβάνει τη διαδικασία και προχώρησε ακόμα και σε συστάσεις προς τον κ. Θεοδωράκη, υπενθυμίζοντάς του πως επειδή είναι η πρώτη διαδικασία, «εγώ που την αξιοποιούσα αυτή την ώρα και έχω μια μεγαλύτερη εμπειρία, θα σας πω ότι ο Κανονισμός ορίζει πως τα πρώτα δύο λεπτά είναι για να κατατίθενται τα ερωτήματα ενώπιον του Σώματος».

Και μολονότι η ερώτηση του κ. Θεοδωράκη αφορούσε «το αναχρονιστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία», όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στις εξελίξεις από τη διαπραγμάτευση ο τελευταίος τάχθηκε υπέρ μιας «μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας». «Η κυβέρνηση είναι δική σας απόφαση. Χειριστείτε το θέμα όπως θέλετε. Διεκδικούμε όμως ρόλο συνομιλητή για να φτιάξουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα αλλάξει τη χώρα» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε να μην ταυτίζεται με τους «μνημονιακούς ηγέτες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αλλά με τις κόκκινες γραμμές που θέτει η κοινωνία στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Στο ζήτημα της οικονομίας, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας εξέπεμψε ένα πρώτο μήνυμα αισιοδοξίας. Και αυτό γιατί παρότι παραδέχθηκε ότι η χώρα βρίσκεται σε «ασφυκτικό χρηματοδοτικό πλαίσιο», διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά είναι θέμα πολιτικής βούλησης. «Πολιτική βούληση είναι όχι αν η Ευρώπη δεχθεί μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά αν θα ανεχθεί τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δίνει διέξοδο» επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου με θέμα τη διαπλοκή, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «αν κάποιος κατέχει νόμιμα το δικαίωμα να εκπέμπει, αν έχει κερδίσει τη συχνότητα την οποία κατέχει με βάση τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού, αν έχει μια υγιή επιχείρηση, αν δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με το κράτος και με τις τράπεζες που στηρίζει αιμοδοτεί το κράτος με χρέη τα οποία επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό, τότε δεν έχει κανέναν λόγο να αυτολογοκρίνεται». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε μάλιστα ότι «ο απλός πολίτης σε αυτόν τον τόπο έχει ακούσει πολιτικές δεσμεύσεις για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου τουλάχιστον από πέντε ή έξι πρωθυπουργούς, αλλά στο τέλος τίποτα δεν έγινε». Ο Πρωθυπουργός τόνισε παράλληλα ότι «με όλα αυτά η Ελλάδα σήμερα είναι η πιο καθυστερημένη χώρα που ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο σε όλη την Ευρώπη» και «η κατοχύρωση του δημοσίου συμφέροντος στον τόπο είναι ένα τεράστιο στοίχημα». Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται αν αυτοί που καλεί να εφαρμόσουν τον νόμο θα είναι φιλικοί ή εχθρικοί απέναντί της. «Η κυβέρνηση δεν έχει ρεβανσιστική διάθεση, δεν κοιτάει ποιος είναι αυτός όταν ζητεί από τη Δικαιοσύνη να εφαρμόσει τον νόμο».

Αρκετές ώρες αργότερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία, στον Πρωθυπουργό απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Ο Αλέξης Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός. Δεν είναι κριτής των πάντων, έχει εξουσία. Δεν είναι πατριάρχης Αλεξανδρείας για να μιλάει αφ’ υψηλού. Αν θέλει να στέλνει μηνύματα να το κάνει θεσμικά και να μην κάνει πολιτικούς εκβιασμούς από του βήματος της Βουλής» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και διερωτήθηκε «ποιοι είναι αυτοί που ετοιμάζονται, που περιμένουν το κενό;» για να συμπληρώσει αμέσως μετά «όλοι παροικούμε την Ιερουσαλήμ και ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα».