Είναι τρία από τα πιο ψαγμένα κοκτεϊλάδικα που λάμπουν στον νυχτερινό χάρτη της Αθήνας. Διαθέτουν πλούσια μπάρα, λίστες με εκλεπτυσμένα signature κοκτέιλ, ωραία ατμόσφαιρα, κυρίως όμως το καθένα έχει την εξειδίκευσή του, όπως δηλώνει με παιχνιδιάρικο πνεύμα το όνομά τους. Στην Πλατεία Καρύτση, το Gin Joint (Χρήστου Λαδά 1) του Δημήτρη Κιάκου και της Χριστίνας Μοάτσου είναι ένα κλασικό city bar, δηλαδή ό,τι αναζητάς το βραδάκι που θέλεις να χαλαρώσεις. Ανοιξε το 2011 και έναν χρόνο αργότερα βρέθηκε ανάμεσα στα 50 καλύτερα μπαρ της Ευρώπης. Εδώ είναι ο παράδεισος του τζιν, αφού στην κάβα του διαθέτει 110 διαφορετικές ετικέτες που αποτελούν τη βάση για τα σοφιστικέ κοκτέιλ τα οποία υπογράφουν οι ιδιοκτήτες του. Φυσικά υπάρχουν και όλα τα άλλα αποστάγματα και τα κλασικά κοκτέιλ που μπορεί να επιθυμήσει κάποιος, ενώ το δίδυμο του Gin Joint επιμελείται επίσης τις λίστες με κοκτέιλ άλλων καταστημάτων, όπως τα Artisanal Lounge and Gardens στην είσοδο της Κηφισιάς και Breeze Café στην Πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Λίγο πιο κάτω, στην καρδιά του παραδοσιακού εμπορικού τριγώνου της Αθήνας, στην οδό Κλειτίου 6 –δρόμος – μινιατούρα μεταξύ Ευαγγελιστρίας και Ρόμβης –κρύβεται το πολυβραβευμένο Baba Au Rum που βρέθηκε πέρυσι στη λίστα των 50 καλύτερων μπαρ του κόσμου. Το μπαρ – ωδή στο ρούμι του Θάνου Προυναρούς διαθέτει περισσότερες από 60 ετικέτες με ρούμι που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στην Ελλάδα και μια ομάδα από mixologists με τρελές γνώσεις που είναι έτοιμοι να τις μοιραστούν μαζί σου. Ο εσωτερικός χώρος με την ποπ διακόσμηση είναι μικροσκοπικός, η δράση όμως περνάει γρήγορα στον δρόμο.

Στο Μοναστηράκι, σε ένα ακόμη πιο μικρό στενό μεταξύ Βορέου και Αγίας Ειρήνης, μπαίνεις στο Dos Agaves (Αβραμιώτου 12) και διακτινίζεσαι στο Μεξικό. Ο Νίκος Ζήσης και ο Φόντας Ταζές διαθέτουν στη συλλογή τους περισσότερες από 100 ετικέτες τεκίλας –προέρχεται από ζύμωση και απόσταξη ρίζας της μπλε αγαύης –και μεσκάλ –αρχαίο ποτό από άλλο είδος αγαύης και ένα από τα πιο πολύπλοκα αποστάγματα στον κόσμο.

TIPS

Jakes Leg, βραβευμένο κοκτέιλ του Gin Joint

O αμερικανός γκουρού των ποτών Γκάρι Ρίγκαν το συμπεριέλαβε ανάμεσα στα 101καλύτερα κοκτέιλ του κόσμου για το 2013.Είναι μια απλή, φαινομενικά, συνταγή που συνδυάζει τέλεια τις αρωματικές νότες του πράσινου τσαγιού από το Beefeater 24 με το ελληνικό πευκόμελο και το φασκόμηλο.

Σε σέικερ με πάγο χτυπάμε 60 ml Beefeater 24 Londondry gin, 25 ml τσάι φασκόμηλο, 10 ml σπιτικό σιρόπι πιπερόριζας (τζίντζερ), 20 ml φρέσκο χυμό λεμόνι, 15 ml γλυκό ιταλικό βερμούτDel Professore, 15 ml σιρόπιμε μέλι πεύκου και 2 σταγόνες Aphrodite Bitters. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι με 1 φύλλο φασκόμηλο για διακόσμηση.

Σιρόπι με πευκόμελο. Ανακατεύουμε 500 ml μέλι πεύκου με 300 ml απλό σιρόπι.

Σιρόπι τζίντζερ. Ανακατεύουμε 500 ml φρέσκο χυμό τζίντζερ με 500 ml απλό σιρόπι.

Τσάι φασκόμηλο. Βράζουμε 500 ml νερό με 15 φύλλα φασκόμηλου για 8 λεπτά. Σουρώνουμε το τσάι και το αφήνουμε να κρυώσει.