Αν σήμερα ζούμε το σπάσιμο των ορίων της παράδοσης, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό και ο Πόντος με τους μουσικούς του εκπροσώπους. Και το είδος που σήμερα μοιάζει να γνωρίζει έναν επαναπροσδιορισμό και μια νέα άνοιξη (φανταστείτε πως σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα ασχολούνται περίπου 3.000 παιδιά με την ποντιακή λύρα) έχει δύο πολύ καλούς νέους πρεσβευτές με έγνοια για το πιο ουσιαστικό κοσμοπολίτικο άνοιγμά του: τα αδέλφια Κωνσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης (έθνικ εναλλακτικός τενόρος ο πρώτος και λυράρης ο δεύτερος) έμειναν για 15 χρόνια στο Λονδίνο, συνέπραξαν με πολλούς μουσικούς, βραβεύτηκαν, έκαναν διδακτορικά (ο Ματθαίος έκανε το πρώτο παγκοσμίως πάνω στην ποντιακή λύρα), έγραψαν έργα, έπαιξαν με συμφωνικές ορχήστρες. Επίσης, είχαν την καλλιτεχνική διεύθυνση και εποπτεία στο 21ο Διεθνές Βυζαντινό Συνέδριο του Λονδίνου.

Και τώρα το επόμενο σοβαρό βήμα τους, με άξονα πάντα το ποντιακό είδος, είναι η παράσταση του Σαββάτου στο Μέγαρο με τίτλο «Ψυχή και σώμα» που ήταν κάποτε ο τίτλος του διδακτορικού του Κωνσταντίνου. Πλαισιωμένοι από δεκαπέντε σπουδαίους μουσικούς, θα επιχειρήσουν ένα «μπλέξιμο» ήχων και μελωδιών. «Δείχνουμε με τον τίτλο τη βιωματική και ευρύτερη σχέση που έχουμε με τη μουσική. Θέλουμε επίσης στη ροή του ρεπερτορίου που φτιάξαμε να δούμε πώς παντρεύεται η παράδοση με την εξέλιξη, πώς συνομιλούν διάφορα είδη και αγκαλιάζονται όλα αυτά με τη λύρα και τη φωνή του Πόντου. Η ποντιακή λύρα, εξάλλου, δεν είναι απλά και μόνο ένα παραδοσιακό όργανο αλλά είναι πια οικουμενικό και με άξονα αυτή θα ελιχθούμε μέσα σε μουσικές γειτονιές» μου λέει ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, για τη φωνή του οποίου ο διάσημος άγγλος συνθέτης σερ Τζον Τάβενερ είχε γράψει αποκλειστικά το «Μοιρολόι για την Αλωση της Κωνσταντινούπολης».

Στην περίπτωση των δύο αδελφών μοιάζει να συνοψίζεται το ακαδημαϊκό και το βιωματικό πεδίο στην πιο σοβαρή του έκφανση. Και οι δυο τους τώρα ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Μέγαρο, όπου οι Πουτσίνι, Τσαϊκόφσκι και Ροντρίγκο θα συναντήσουν τον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Μίμη Πλέσσα (τα δύο αδέλφια είχαν συνεργαστεί με τον μεγάλο συνθέτη στα «Παιδιά της Νιόβης» στην τηλεόραση). «Σήμερα υπάρχει άνθηση στο ποντιακό τραγούδι, 3.000 παιδιά στη Βόρεια Ελλάδα ασχολούνται με αυτό, τα σωματεία, περίπου 400, είναι πολύ ενεργά» μου λέει ο Κώστας Τσαχουρίδης, ο οποίος μιλάει με ζεστά λόγια για το φαινόμενο του μεγάλου τραγουδιστή του Πόντου Χρύσανθου, που επίσης τον απασχόλησε ερευνητικά στα χρόνια του Λονδίνου. Και μοιάζει να «περνάει» πίστα ή να δοκιμάζεται όλο το είδος που υπηρετούν οι δύο τους με εργατικότητα το προσεχές Σάββατο, σε μια έθνικ γιορτή της μουσικής με μνήμες και συγκινήσεις.

INFO

«Ψυχή και σώμα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), 9 Μαΐου στις 20.30