Ο «Πόλεμος των Αστρων» δεν είναι η μοναδική κινηματογραφική δημιουργία του Τζορτζ Λούκας που είχε μεγάλη επιτυχία. Ο Λούκας ήταν ο δημιουργός του Ιντιάνα Τζόουνς. Και η εξαγορά της εταιρείας Lucasfilm από τον κολοσσό της Disney ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για να «αναστηθεί» και αυτός η αγαπημένος ήρωας.

Η πρόεδρος της εταιρίας Καθλίν Κένεντι επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία σκέφτεται την δημιουργία ενός πέμπτου φιλμ με ήρωα τον διάσημο και δημοφιλή αρχαιολόγο. Αυτό που δεν διευκρίνισε ωστόσο είναι εάν ο 73χρονος πλέον Χάρισον Φορντ που τον ενσάρκωσε στις προηγούμενες τέσσερις ταινίες θα κάνει το ίδιο και τώρα.

Η Καθλίν Κένεντι δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα υλοποιηθεί το σχέδιο που θα χαροποιήσει σίγουρα εκατομμύρια φαν της κινηματογραφικής σειράς σε όλο τον πλανήτη. «Απλά έχουμε αρχίσει να το συζητάμε» είπε.

Χωρίς κανείς να γνωρίζει τίποτα περισσότερο, ο Φρανκ Ντάραμποντ («Τελευταία Εξοδος Ρίτα Χέιγουορθ») λέγεται πως έχει καταθέσει μια ιδέα σεναρίου

Πάντως, εδώ και αρκετό καιρό υπάρχουν φήμες ότι τον ρόλο του Ιντιάνα θα πάρει ο νεαρός Κρις Πρατ. Στόχος της Disney, λένε οι γνωρίζοντες, είναι να «γνωρίσει» τον ήρωα στο σημερινό κοινό και να δημιουργήσει τις συνθήκες μακροημέρευσης του δια της ανανέωσης του, όπως έγινε, με τις ταινίες Τζέιμς Μποντ.

Ολα πάντως ξεκίνησαν το 1981 με την ταινία «Ιντιάνα Τζόουνςκαι οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», δια χειρός Στίβεν Σπίλμπεργκ, για να ακολουθήσουν άλλες τρεις ταινίες με την τελευταία να βγαίνει στις αίθουσες το 2008.

Η πρώτη ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 12 Ιουνίου το 1981 και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 389,9 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.

Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς και έλαβε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, ανάμεσά τους για Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία κερδίζοντας τέσσερα σε τεχνικές κατηγορίες και ένα Ειδικό Όσκαρ για το Μοντάζ Ηχητικών Εφέ.

Το 1999 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως «πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική».

Η καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία της ταινίας οδήγησε στη δημιουργία τριών ακόμη ταινιών: «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού» (Indiana Jones and the Temple of Doom, 1984), «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία» (Indiana Jones and the Last Crusade, 1989) και «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου »(Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, 2008), όλες με τη συμμετοχή των Σπίλμπεργκ, Λούκας και Φορντ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κάθλιν Κένεντι ήταν παραγωγός και στις τέσσερις αυτές ταινίες.

Οπως και να έχει πάντως η Disney δείχνει για άλλη μία φορά ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του Hollywood.

Εχει ήδη αποκτήσει την Pixar Animation Studios (Toy Story, Cars, Planes, The Incredibles, Wall-e) και τα δικαιώματα του καταλόγου της Marvel (The Avengers, Ironman, Captain America, Hulk, Thor) ενώ ησυμφωνία με τον Τζορτζ Λούκας περιελάμβανε όλες τις εταιρείες του που είναι η Lucasfilm Ltd., LucasArts (Video Games), Industrial Light & Magic (Visual Effects), και Skywalker Sound (Audio Effects). Και να φανταστεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν για την Disney με ένα ποντίκι…