Ελλείψεις σε συγκεκραμένα φάρμακα που χορηγούνται σε οροθετικούς που παρακολουθούνται από τη τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αττικόν, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, «από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας καταγράφονται ελλείψεις στα σκευάσματα Eviplera και Stribild, ενώ την Πέμπτη εξαντλήθηκε το απόθεμα των φαρμάκων Norvir, Prezista και Truvada».

Οι ελλείψεις στα συγκεκριμένα φάρμακα έχει αποδειχθεί ότι θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όσων τα λαμβάνουν, καθώς κανένας οροθετικός δε μπορεί και δεν πρέπει να διακόπτει ούτε για μία ημέρα τη λήψη της αγωγής του.

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» έχει θέσει στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών του τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ολοένα συχνότερης έλλειψης αντιρετροϊκών σκευασμάτων τόσο στο «Αττικόν», όσο και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.

«Για το συγκεκριμένο θέμα έχουμε ζητήσει τον προσδιορισμό συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, προτείνοντας τη δημιουργία ανεξάρτητου ειδικού λογαριασμού για την κάλυψη του ετήσιου κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων. Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2014 επίδοση εξώδικης δήλωσης προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Η συνεχής καταγραφή αντίστοιχων περιστατικών καταδεικνύει πώς η παραγγελία των σχετικών σκευασμάτων από τα νοσοκομεία της χώρας θα πρέπει να γίνεται ανά μήνα και όχι ανά εβδομάδα όπως συμβαίνει στην πράξη τα τελευταία χρόνια. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με τη δημιουργία αποθέματος θα αντιμετωπιστεί οριστικά το φαινόμενο των περιστασιακών ή περιοδικών ελλείψεων αντιρετροϊκών, υποστηρίζει ο Σύλλογος.

Παράλληλα, η «Θετική Φωνή» καλεί τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να παρέμβει άμεσα στο θέμα και να θέσει τη Διοίκηση του Νοσοκομείου «Αττικόν» προ των ευθυνών της, προωθώντας εντέλει μία συνολική λύση για το πρόβλημα.