Το ποδοσφαιρικό Grexit της χώρας δεν έχει αποτραπεί πλήρως καθώς αναμένονται, ενδεχομένως και εντός της ημέρας, οι τελικές παρατηρήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας επί των διαφωνιών που εγείρει στις διατάξεις του νομοσχεδίου. Υστερα όμως από τη χθεσινή επίσκεψη – αστραπή του Τζιάνι Ινφαντίνο στην Ελλάδα και τη συζήτηση που είχε με τον Σταύρο Κοντονή και τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, υπάρχει διάχυτη η αισιοδοξία ότι το νομοσχέδιο με τις απαραίτητες τροποποιήσεις θα κατατεθεί με τις ευλογίες της FIFA.

Τα σπουδαιότερα θέματα που προέκυψαν από την κρίσιμη και καθοριστική συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της UEFA (που εκπροσωπούσε και την FIFA) είναι:

α) Η κοινή αίσθηση που δημιουργήθηκε σε όσους συμμετείχαν στη συνάντηση ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες δεν ήταν σωστά ενημερωμένες ούτε για τα μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση ούτε για τις δικαστικές υποθέσεις που έχουν προκύψει και περιγράφουν μια βαθιά διάβρωση και σήψη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

β) Η παραλαβή από τον Τζιάνι Ινφαντίνο πίνακα με τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη διευρυμένη από τον ειδικό ανακριτή κατά της διαφθοράς Γιώργο Ανδρεάδη λίστα που σχημάτισε ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας στο πόρισμά του περί «εγκληματικής οργάνωσης».

γ) Η καθολική αποδοκιμασία της ΕΠΟ και των πρακτικών που ακολουθεί. Υστερα από την εμφάνισή της προχθές στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την εισέπραξε χθες με εντυπωσιακό τρόπο ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της UEFA ιταλοελβετός αξιωματούχος!

Το τελευταίο σαφώς και επηρεάζει τις εξελίξεις και τη στάση των διεθνών παραγόντων διότι η ομοφωνία των κομμάτων αποδεικνύει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι η ύπαρξη σοβαρότατου προβλήματος είναι κοινή πεποίθηση. Αλλωστε θα πρέπει να τονιστεί ότι, όταν είχε προσπαθήσει ο κ. Ορφανός να νομοθετήσει και τελικά υποχρεώθηκε να προσθέσει το πολυσυζητημένο άρθρο 29 που εξαιρούσε από τον νόμο την ΕΠΟ, δεν είχε καν τη στήριξη της κυβέρνησης που εκπροσωπούσε καθώς είχε ακόμη και εσωτερική αντιπολίτευση. Τώρα άπαντες, πλην της Χρυσής Αυγής, εκπρόσωπος της οποίας δεν παραβρέθηκε στη χθεσινή συνάντηση, έδωσαν στον κ. Ινφαντίνο να αντιληφθεί πως υπάρχει ζήτημα και μάλιστα σοβαρό.

Στους βουλευτές δόθηκε η εντύπωση πως FIFA και UEFA δεν ήταν ενημερωμένες για τις υποθέσεις που έχουν φθάσει στους ανακριτές. Για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» σύμφωνα με το πόρισμα Κορέα, ο κ. Ινφαντίνο πήρε στα χέρια του μεταφρασμένη στα αγγλικά λίστα με τα ονόματα, τις θέσεις και τις κατηγορίες καθενός εκ των 26 που ελέγχονται ποινικά. Για τη διαφθορά στον χώρο του ποδοσφαίρου και τη χειραγώγηση αγώνων έγινε μεγάλη συζήτηση και οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν με τις ερωτήσεις τους πιεστικοί προς τον γενικό γραμματέα της UEFA.

ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ. «Ηταν κατηγορηματικός πως πρέπει να αποβάλλονται όσοι προβαίνουν σε πράξεις βίας ή χειραγωγούν αγώνες» είπε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ο οποίος ρώτησε τον κ. Ινφαντίνο πώς αντιμετωπίζονται από τη Διεθνή Ομοσπονδία οι ηθικοί αυτουργοί. «Επέμεινα και ζήτησα διευκρίνιση επ’ αυτού γιατί υπάρχουν κάποιοι που δημιουργούν ή και χρησιμοποιούν τη βία, όπως υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν ηθική αυτουργία στη χειραγώγηση αγώνων. Εκεί ο κ. Ινφαντίνο ήταν ξεκάθαρος και είπε επί λέξει το εξής: «Τhey are part of the crime» (είναι μέρος του εγκλήματος), το οποίο ερμηνεύεται ότι και εκείνοι έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους φυσικούς αυτουργούς», μας δήλωσε ο κ. Γκιόκας αποκαλύπτοντας την ακριβή στιχομυθία που ουσιαστικά αφορούσε τους 26 κατηγορούμενους της «εγκληματικής οργάνωσης». Τέλος, αν και το αναφέραμε πρώτο, ο κ. Ινφαντίνο αποδείχθηκε πως δεν ήταν ενημερωμένος για τα μέτρα αλλά και για τις υποθέσεις. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς περιέγραψε ο κ. Κοντονής στο κλείσιμο των δηλώσεών του: «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση. Θεωρώ ότι πλέον η UEFA και η FIFA μπορούν με ασφάλεια να καταλήξουν σε συμπεράσματα, διότι άκουσαν με αυθεντικό τρόπο τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Φράση-κλειδί είναι ο «αυθεντικός τρόπος», που για παράδειγμα μέσα στην αίθουσα έδωσε στον κ. Ινφαντίνο να καταλάβει ότι οι τακτικοί δικαστές που θέλει το νομοσχέδιο να επιβάλει για τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ θα προκύπτουν από κλήρωση του προέδρου Πρωτοδικών και δεν θα τους ορίζει ο υφυπουργός όπως πίστευαν στη Διεθνή Ομοσπονδία ότι αναγράφεται στον νόμο. Γι’ αυτό, τόσο το νομοσχέδιο όσο και οι τροποποιήσεις που έγιναν επ’ αυτού στάλθηκαν χθες βράδυ στην UEFA σε αγγλικό κείμενο. Σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία θα απαντήσει και, εφόσον δεν υπάρξει επιπρόσθετη ένταση, το νομοσχέδιο θα πάει στην Ολομέλεια δίχως την απειλή του ποδοσφαιρικού Grexit.