Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθεί να κινείται η διαπραγμάτευση της Αθήνας με εταίρους και πιστωτές, σύμφωνα με όσα κατέγραψε κατά τις επαφές που είχε χθες στο Στρασβούργο ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επεδίωξε παράλληλα να ενεργοποιηθούν κοινοτικοί δίαυλοι που θα επιτρέψουν να συγκροτηθεί ένα εγχώριο ευρωπαϊκό μέτωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προοπτική αυτή τέθηκε επί τάπητος τόσο στις συζητήσεις με στελέχη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που έχουν επιτελικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) όσο και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον Σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φέρχοφστατ, καθώς και τον επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα. Στην τελευταία ευρωομάδα, ως γνωστόν, έχουν ενταχθεί τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και Το Ποτάμι.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ακόμη και δημόσια, έχει επισημάνει πως θεωρεί αναγκαίο να υπάρξουν συντονισμός και κοινή δράση εντός κι εκτός Βουλής των τριών κομμάτων που υπεραμύνονται του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας –πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος που, κατά τον κ. Σαμαρά, θα έχει ως κεντρικό δίλημμα το «ευρώ ή δραχμή», όποιο ερώτημα κι αν τυπικώς το συνοδεύει.
Την επιχείρηση συγκρότησης ευρωπαϊκού μετώπου προανήγγειλε, ουσιαστικά, και στους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, από τους οποίους ζήτησε να στηρίξουν ενεργά την Ελλάδα. «Βρίσκομαι εδώ για να σας πω ότι οι ανοικτά φιλευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα –ανάμεσα στις οποίες η ΝΔ είναι η μεγάλη πλειοψηφία –θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε τη χώρα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη» ήταν το δικό του μήνυμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, αν και αναγνωρίζει τους δισταγμούς που καταγράφονται στους άλλους αντιπολιτευτικούς χώρους. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δεν ευνοεί μια σύμπλευση με τη ΝΔ, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ακόμη και χθες η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές. «Το θέμα της κυβερνητικής και όχι βέβαια εκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ υπήρξε μια εθνική ανάγκη, για μια συγκεκριμένη περίοδο, για συγκεκριμένους λόγους. Ο κύκλος αυτός έκλεισε. Οποιος θέλει να πάει στη ΝΔ, ας πάει μόνος του. Δεν θα πάρει και το ΠΑΣΟΚ μαζί του» σχολίασε (στον Αnt1).

ΜΑΚΡΙΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Σε ό,τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, ο Αντώνης Σαμαράς δεν επέστρεψε αργά χθες το βράδυ στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε ότι μια συμφωνία «βρίσκεται ακόμη πολύ μακριά» και απέδωσε την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

Από όλους τους συνομιλητές του ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε, σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, να συνεχιστεί η προσπάθεια για «να βρεθεί κοινός τόπος», ώστε «να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των ελλήνων πολιτών». «Είμαι βέβαιος ότι και οι τρεις συνομιλητές μου συμμερίστηκαν και συμμερίζονται την άποψη αυτή» ανέφερε μετά τις συναντήσεις με Σουλτς, Φέρχοφστατ και Πιτέλα.

«Οδηγούν σε ασφυξία την οικονομία»

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν απέφυγε τις ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «οι πολιτικές της οδηγούν σε ασφυξία την ελληνική οικονομία» και ότι του «προκαλεί θλίψη το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την πορεία της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή»