Νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά που θα καταργεί τον ρόλο υπερκράτους για τη ΡΑΕ σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας, την Τρίτη, στη Βουλή.

Ο υπουργός, ο οποίος προσήλθε προκειμένου να εισηγηθεί την τροπολογία για την κατάργηση των αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ, που είχε περάσει μέσα στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, εξαπέλυσε βαρύ «κατηγορώ» για τον ρόλο της ΡΑΕ και την εν κρυπτώ αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, προεκλογικά και μετεκλογικά.

«Στις 31.12.2014, προς όνειδος όλων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η ΡΑΕ αποφάσισε να αυξήσει το ΕΤΜΕΑΡ. Το ειδικό αυτό τέλος χρεώνεται στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού και τα αυξάνει ισόποσα. Βρήκε λοιπόν την ώρα η ΡΑΕ, σε προεκλογική περίοδο να κάνει αυξήσεις. Απαράδεκτο από κάθε άποψη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Είχαμε και συνέχεια στο σκάνδαλο. Αυτή η απόφαση δεν δημοσιεύθηκε προεκλογικά, ούτε δόθηκε δημοσιότητα στα ΜΜΕ, ούτε πήγε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ δημοσιεύθηκε. Και ξαφνικά είδαμε 3 Μαρτίου 2015 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να ανακοινώνονται οι αυξήσεις αυτές στο ΕΤΜΕΑΡ. Η προηγούμενη κυβέρνηση απέκρυψε τις αυξήσεις αυτές» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης για το ιστορικό της αύξησης.

«Εγώ, μόλις ανέλαβα τη θέση αυτή στο υπουργείο, όπως είχα υποχρέωση, κάλεσα τη ΡΑΕ να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις στη ρυθμιστική Αρχή. Δεν μας έκανε την παραμικρή νύξη στην ενημέρωση ότι υπήρχαν αυτές οι αυξήσεις. Ότι λειτουργούσαν από 1.1.2015 στα τιμολόγια και δεν είχαν δημοσιευθεί. Ούτε, έστω, μετεκλογικά και εκ των υστέρων ένοιωθαν ότι είχαν την υποχρέωση να μας ενημερώσουν» πρόσθεσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και κατήγγειλε «αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις σκοτεινού τύπου με αυξήσεις στη ζούλα».

Ως προς το περιεχόμενο της τροπολογίας που ψηφίζεται απόψε μαζί με το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Θεωρήσαμε, λοιπόν, υποχρέωσή μας να καταθέσουμε τη διάταξη αυτή, ώστε να τις αποσύρουμε αυτές τις αυξήσεις από 1.1.2015, ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι «αυτές οι μεθοδεύσεις οι πολιτικο-ρυθμιστικές δείχνουν και ορισμένα πράγματα για τον ρόλο που είχε αναλάβει η ΡΑΕ. Όμως, η ΡΑΕ δεν είναι κυβέρνηση αυτής της χώρας για να αποφασίζει τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, δεν μπορεί να παρακάμπτουν και να υποκαθιστούν οι ανεξάρτητες Αρχές τη λαϊκή κυριαρχία».

«Θα καταθέσουμε νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ, το οποίο θα είναι ασφαλώς συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά θα καταργεί αυτόν τον ρόλο του υπερκράτους για τη ΡΑΕ, που πολύ συχνά εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα», ενημέρωσε το Σώμα ο κ. Λαφαζάνης.