Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ψηφοφόρους εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Μαϊου, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι το κόμμα του έχει περιθώριο δέκα ημερών για να σώσει το Ηνωμένο Βασίλειο από τους σκωτσέζους εθνικιστές, πιθανή παρουσία των οποίων σε μία συγκυβέρνηση με τους Εργατικούς του Εντ Μίλιμπαντ θα προκαλούσε χάος.

Η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον επιθυμεί «ό,τι καλύτερο για τη Σκωτία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ας πάει να κρεμαστεί, γιατί δεν θέλει να ανήκει σε αυτό, δεν θέλει την επιτυχία του», δήλωσε ο Κάμερον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Times που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα ότι αν οι Τόρις δεν εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία θα το θεωρήσει αποτυχία.

«Προφανώς δεν είναι επιτυχία το να μην εκλεγούμε με πλειοψηφία. Είναι καθήκον μου να αφιερώσω τις επόμενες δέκα ημέρες για τη νίκη με απόλυτη πλειοψηφία. Δέκα ημέρες για να σώσω το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Κάμερον.

Το SNP, που επιθυμεί την ανεξαρτησία της Σκωτίας, υποστηρίζει ότι οι βρετανικοί θεσμοί αποτυγχάνουν και ότι θα εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο ώστε να φέρει μία «προοδευτική αλλαγή» στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση που βρεθεί σε θέση επιρροής.

Ο αμερικανός στατιστικολόγος Νέιτ Σίλβερ, ο οποίος έχει προβλέψει επιτυχώς το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, προέβλεψε ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες αλλά οι Εργατικοί από κοινού με το SNP θα συγκεντρώνουν περισσότερες, ένα αποτέλεσμα το οποίο χαρακτήρισε «υπερβολικά χαοτικό».

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους Συντηρητικούς του Κάμερον με τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς του Μίλιμπαντ να δίνουν μάχη «στήθος με στήθος» χωρίς να συγκεντρώνει κανένας από τους δύο απόλυτη πλειοψηφία.

Μία νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα εμφανίζει τους Τόρις να προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση του ινστιτούτου TNS δίνει 34% στους Συντηρητικούς–επιπλέον δύο ποσοστιαίες μονάδες από την περασμένη εβδομάδα – και στους Εργατικούς 33% – μείον μία ποσοστιαία μονάδα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες–εταίροι στη σημερινή συντηρητική κυβέρνηση – εμφανίζονται να λαμβάνουν 7%, το αντι-ευρωπαϊκό κόμμα UKIP 15% και οι Πράσινοι 5%.