Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 21 Απριλίου, στο ΦΕΚ (ΥΟΔΔ/264), ανακαλείται ο διορισμός του Σωτήρη Χατζάκη από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, όπως, επίσης, ανακαλείται και ο διορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

Στην απόφαση ανάκλησης του διορισμού του Σ. Χατζάκη αναφέρεται πως ο μέχρι σήμερα καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού παρέλειψε την ανάρτηση περιλήψεων των συμβάσεων έργου που έχει συνάψει με το καλλιτεχνικό και τεχνικό προσωπικό του θεάτρου, καθώς επίσης και με ειδικούς συνεργάτες για τις καλλιτεχνικές και λειτουργικές ανάγκες του οργανισμού, στη «Διαύγεια», ενώ εγκαλείται ότι το 2014 και το 2015 υπέγραψε περισσότερες, από τις προβλεπόμενες από τον νόμο (Ν.2273/1994), συμβάσεις έργου.

Επίσης, αναφέρεται ότι «καθυστέρησε, χωρίς σπουδαίο λόγο, να υποβάλει αιτηθέντα στοιχεία στην εποπτεύουσα Αρχή, με συνέπεια να καθίσταται έτσι δυσχερής η άσκηση της προβλεπόμενης από τον νόμο αρμοδιότητας εποπτείας του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων επί του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και η εναρμονισμένη και συντονισμένη δράση για την επίτευξη των σκοπών δημοσίου συμφέροντος που καλείται να υπηρετήσει το Εθνικό Θέατρο».

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού είχε ζητήσει την παραίτηση του Σωτήρη Χατζάκη, ενώ είχε ζητήσει από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου να παραδώσουν το σύνολο των συμβάσεων εργαζομένων και καλλιτεχνών για το 2014 και το 2015.

Ο Σωτήρης Χατζάκης είχε αρνηθεί, τονίζοντας ότι δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο καθώς όπως το προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος, που κατοχύρωσε το Αυτοδιοίκητο του Εθνικού Θεάτρου, περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που απορριφθεί ο απολογισμός του έργου από τα δύο τρίτα του Διοικητικού Συμβουλίου.

Επίσης, ο Σωτήρης Χατζάκης, που έχει κατηγορήσει ευθέως τον Νίκο Ξυδάκη ότι τον έχει απειλήσει μέχρι και με το ΣΔΟΕ προκειμένου να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση, έχει προαναγγείλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από