Βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος της μεταναστευτικής κρίσης ζήτησε να δοθεί υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά την παρέμβασή του στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Κουρουμπλής σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας σε όλη την ΕΕ.

Επίσης, ζήτησε να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό ζήτημα στην ατζέντα των θεμάτων της τακτικής συνόδου των υπουργών Υγείας της ΕΕ τον ερχόμενο Ιούνιο στο Λουξεμβούργο.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα διατροφής που ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο υπουργός Υγείας τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ρυθμιστικού πλαισίου για τα τρανς και κορεσμένα λιπαρά, τα σάκχαρα και τα πρόσθετα τροφίμων.

Αναφερόμενος στους περιορισμούς που πρέπει να τεθούν στη βιομηχανία τροφίμων με σκοπό τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας στην Ευρώπη, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε με νόημα ό,τι το Συμβούλιο εκπροσωπεί λαούς και όχι εταιρείες.

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της λετονικής Προεδρίας να συμπεριλάβει την διατροφή στην ατζέντα της Συνόδου, ο κ. Κουρουμπλής υπενθύμισε ότι το ζήτημα είχε τεθεί για πρώτη φορά από την ελληνική Προεδρία κι έκανε αναφορά στην αξία και την κληρονομιά της μεσογειακής διατροφής με ιδιαίτερη μνεία στην κρητική δίαιτα.

Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, παρά την παράδοση της μεσογειακής διατροφής, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η παχυσαρκία έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.